COLUMN januari 2014

Heilige Graal

Column Frank Jacobs

Het antwoord op de vraag welke witte druivenrassen als monocépage mondiaal, mits op de juiste plaats geplant en door een wijnmaker op de juiste wijze gevinifieerd, de grootste wijnen kunnen voortbrengen is eenvoudig te geven. Natuurlijk, chardonnay, riesling en chenin blanc, en dan ook nog eens in die volgorde wat mij betreft.

Maar hoe zit dat bij de blauwe druivenrassen? Het is voor sommige van mijn wijnvrienden nog altijd volkomen onvoorstelbaar, en het heeft mijzelf ook vele jaren gekost om het te ontdekken en vooral te begrijpen, maar welke opsomming je ook maakt, de pinot noir hoort in elk geval in dat rijtje thuis.

Een jaar of zes geleden deed ik in een column in Perswijn – voor de verzamelaars van oude nummers: 2008 nummer 2 – al eens uit de doeken hoe ik van een verstokte Bordeauxadept, voor wie er gedurende een jaar of dertig absoluut geen wijn bestond die ook maar aan een goede Bordeaux kon tippen, langzaam maar zeker veranderde in een liefhebber van Pinot Noir, en dan met name van die uit de Bourgogne.

Het is de afgelopen zes jaar niet veranderd, sterker nog, de liefde voor Pinot Noir is alleen maar verder gegroeid. Waar het door komt? Ik weet het nog altijd niet helemaal precies. Wellicht heeft het iets met leeftijd te maken en is de smaak van Pinot Noir uit de Bourgone veel meer een acquired taste dan die van de meeste Bordeaux. Wel weet ik dat ik bij een echt goede Bourgogne enorm kan genieten van de intensiteit, de finesse, de elegantie en de verteerbaarheid.

Rode Bourgogne neemt, naast de witte Bourgogne die er altijd al was, de laatste jaren dan ook gestaag een steeds grote plaats in bij mijn aankopen op de wijnveiling en dus ook in mijn wijnvoorraad. En dit ondanks de soms ook teleurstellende wijnen, uit het mijnenveld dat de Bourgogne nu eenmaal is, die in die periode ook in mijn glas terecht kwamen.

Dat ik bepaald niet de eerste en enige ben met een dergelijke ervaring blijkt wel wanneer je de wijnliteratuur hier een beetje op naslaat. Lees bijvoorbeeld wat Maurice Healy er in het begin van de jaren veertig van de vorige eeuw in zijn boek Stay me with Flagons over schreef: ‘Burgundy at its best overtops claret at its best. You will only drink four or five bottles of truly first-class Burgundy in your whole life (and you will be lucky if you find so many). Only 3 have rung the bell with me. But you can drink claret of the highest class several times in a year. My third of the three great Burgundies I have had was nearly twenty years ago...’

Gelukkig zijn wij in de wijnwereld nooit uitgeleerd, wijn is nu eenmaal een zaak van éducation permanente. Blijf dus zoeken naar de heilige graal, wacht tot die ene fles voorbijkomt en u zult het begrijpen…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com