COLUMN januari 2015

Even Resetten

Column Frank Jacobs

Het predicaat ondernemend is bepaald op hem van toepassing. Michiel Kleiss rondde naast zijn studie medicijnen ook een studie bedrijfseconomie af en was in het verleden onder meer dj bij clubs als Richter, Club NL en Dansen bij Jansen in Amsterdam, directeur-eigenaar van de legendarische – en in 1999 volledig afgebrande – discotheek Roxy in dezelfde stad en directeur van popfestival Lowlands. Tegenwoordig is hij behalve eigenaar van Brasserie Harkema ook mede-eigenaar van restaurant Anna in het hart van het hoofdstedelijke Wallengebied.

Onlangs startte hij samen met een farmaceut een nieuwe onderneming passend in het kader van Project 1012. Dit project – het troetelkind van voormalig wethouder Lodewijk Asscher – richt zich op het doorbreken van de criminele infrastructuur middels het verminderen van de grote concentratie van raambordelen, coffeeshops, gokhallen en soortgelijke ondernemingen in het postcodegebied 1012. De nieuwe zaak met de naam Hangover Information Center is gevestigd in een voormalig raambordeel in het Sint Annenkwartier. Er wordt slechts een artikel verkocht: Reset, een antikaterdrank.

Uiteraard hoort u als wijnliefhebber en gematigd wijndrinker niet tot de ultieme doelgroep, maar bij een recent diner, waarbij naast een drietal redactieleden van Perswijn ook een aantal leden van het proefpanel aanwezig was, zag Kleiss absoluut kansen en snelde naar zijn buurzaak om deze unieke verzameling potentiële klanten en ambassadeurs een flesje van het nieuwe wondermiddel in handen te drukken teneinde dat eens uit te testen.

De gedachte achter en de werking van het middel is feitelijk simpel. Het menselijk lichaam heeft moeite om grotere hoeveelheden alcohol te verwerken en de alcohol blijft dus lang in het bloed aanwezig. Wanner wij meer alcohol drinken dan ons lichaam kan verwerken, worden we de volgende ochtend wakker met een kater. We hebben last van hoofdpijn en voelen ons slap, futloos, misselijk en trillerig.

Alcohol zorgt er voor dat de nieren meer water uitscheiden dan normaal. Daardoor vernauwen de bloedvaatjes in de hersenen en kunnen we hoofdpijn krijgen. De meeste katers ontstaan simpelweg door het drinken van teveel alcohol en worden versterkt als dit ook nog eens gebeurt in combinatie met het drinken van te weinig water.

De lever breekt de alcohol langzaam af naar acetaldehyde, een giftige stof. Acetaldehyde wordt nog langzamer afgebroken dan alcohol. Wanneer de alcohol is verdwenen, is er nog veel acetaldehyde over. Om die acetaldehyde te kunnen afbreken heeft het lichaam bepaalde enzymen, zoals aldehydedehydrogenase, nodig die de lever aanmaakt. Na veel alcohol en daarna veel acetaldehyde zijn de daarvoor beschikbare enzymen echter snel opgebruikt en moeten vervolgens opnieuw worden aangemaakt.

De antikaterdrank is feitelijk een voedingssupplement met elementen die ons lichaam goed kan gebruiken voor het aanmaken van enzymen die de acetaldehyde uit het lichaam kunnen verwijderen na de inname van een overmatige hoeveelheid alcohol. De werkzame bestanddelen zijn naast het antioxidant glutathion en choline, voornamelijk aminozuren en vitaminen.

En werkt het ook? Ik weet het nog niet, maar zal het zeker uittesten. De beste gelegenheid daarvoor zal ongetwijfeld de volgende halfjaarlijkse gecombineerde Algemene Bestuurs- en Algemene Ledenvergadering van het Gilde der Masters of Lunch zijn…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com