COLUMN NAJAAR 2006

Japanse toerist

Column Frank Jacobs

Wat doet dit gebied toch met mij?
Ik zit om drie uur ‘s nachts op de veranda van Graham’s Quinta dos Malvedos in het Dourodal in noord-Portugal. Wakker geworden van de oorverdovende stilte, die slechts af en toe wordt onderbroken door het geblaf van een hond in de verte. Het voelt alsof ik bijna wordt verzwolgen door de rust en de duisternis om mij heen. Voor een stadsmens die de nacht in Amsterdam als referentie heeft, is het onvoorstelbaar donker. Hier geen nacht die vertroebeld wordt door de invloed van straatlantaarns en neonverlichting, maar intense, werkelijk inktzwarte duisternis. Enkele fonkelende sterren aan de hemel en het vage schijnsel van een lichtje op de quinta op de helling aan de overkant van de rivier is alles dat ik zie.

Het Dourodal is een wijngebied waar ik twintig jaar geleden voor het eerst kwam en dat onmiddellijk geheel andere reacties en emoties in mij losmaakte dan welk ander wijngebied waar ik tot dan toe geweest was. Ik keer er sedertdien met enige regelmaat terug en nog altijd reageer ik heel anders op een verblijf in dit gebied dan op dat in elk ander wijngebied in de wereld dat ik ooit bezocht. Waarom? Natuurlijk, ik ben een liefhebber van de wijnen die hier gemaakt worden, maar er is meer.

Op welke manier je ook door het gebied reist, per auto, per boot over de rivier zelf, of misschien bij voorkeur nog wel met de trein langs de oever van de rivier, wordt je getroffen door de schoonheid van het Dourodal. Uitzicht op hoge heuvels met onregelmatig uitstekende brokken van leisteen en graniet, afgewisseld door terrassen met druivenstokken, olijfbomen en citrusfruit. Wild, ruig, monumentaal en majestueus, superlatieven schieten tekort. En elke keer dat je weer een bocht omgaat is het beeld weer anders en zo mogelijk nog fascinerender en spectaculairder.
Bij elke reis gedraag ik mij dan ook als een Japanse toerist tijdens een bezoek aan de Keukenhof. Rolletje na rolletje heb ik hier in de loop der jaren volgeschoten. En dat voor iemand die bepaald geen fotograaf is en ooit na een trip van twee weken door de Verenigde Staten terugkwam met welgeteld zeven foto’s. Wanneer ik de foto’s na een nieuw bezoek echter enthousiast aan mijn vrouw liet zien, zei zij bij het derde rolletje echter steevast dat het precies dezelfde foto’s waren als de vorige keer.

Ik schrik op uit mijn overpeinzing en bedenk dat ik toch echt moet proberen nog wat te slapen. De kamers op Quinta dos Malvedos hebben als kamernummer een aantal grote Portjaren in de vorige eeuw en ik heb de eer te mogen verblijven in kamer 1948, waar eerder ondermeer ook de Britse premier John Major sliep. Hopelijk voor hem sliep hij er wat vaster dan ik. Toch realiseer ik mij dat ik op deze veranda met het fantastische uitzicht op de rivier aan je voeten met gemak vele dagen – en nachten – zou kunnen doorbrengen. Indien ik hier een week met een paar boeken en mijn laptop zou mogen bivakkeren, zou ik werkelijk niets meer te wensen hebben.
Echt helemaal niets meer?
Nou vooruit, een glas van die legendarische Graham’s Vintage 1948 onder handbereik zou het paradijs compleet maken…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl