COLUMN maart 2012

Lekker rustig

Column Frank Jacobs

Is het u eigenlijk ook opgevallen? Hoe heerlijk rustig het momenteel is in Bordeaux. De afgelopen jaren werd rond deze tijd met luid tromgeroffel en klaroengeschal een nieuw ‘jaar van de eeuw’ aangekondigd, maar nu horen we helemaal niets. Er heerst een welhaast weldadige stilte.
Kees van Leeuwen kondigde eind verleden jaar in dit blad reeds aan dat Bordeaux bepaald niet zit te springen om weer een groot jaar en voorspelde ook dat het oogstjaar 2011 niet al te veel publiciteit zou krijgen.
Het is duidelijk dat hij volledig gelijk krijgt. Niet alleen omdat Bordeaux 2011 wellicht goed, maar in elk geval niet zo groot is als de beide voorgaande oogstjaren, maar vooral ook omdat de markt simpelweg niet in staat is wederom een Bordeauxoogst tegen exorbitant hoge prijzen op te nemen. De prijzen van de grote wijnen van Bordeaux zullen omlaag moeten, wil men dit jaar met enige kans op succes een primeurcampagne kunnen voeren.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de huidige economische situatie die ook de veilingprijzen de afgelopen maanden bepaald niet onberoerd heeft gelaten. Met name in Hongkong, mondiaal gezien het epicentrum op het gebied van wijnveilingen, maar ook in Londen en New York vertoonden de prijzen een, op een draaikolk gelijkende, neerwaartse spiraal. Dit gold nog het meest voor Château Lafite-Rothschild, de darling van de Aziatische wijnliefhebbers. In het afgelopen half jaar daalden de veilingprijzen voor de wijnen van dit château, afhankelijk van het oogstjaar, 20 tot wel 45%.

De provenance, oftewel de – gegarandeerde – exacte herkomst van een wijn, zal steeds belangrijker worden op de Aziatische markt, nu die wordt overspoeld met falsificaties. Op het internet bestaat bijvoorbeeld een levendige handel in lege flessen van topchâteaux als Lafite, Latour en Mouton. In Hongkong werd verleden jaar bovendien gefluisterd dat er lokaal meer Lafite 1982 in omloop was dan het château ooit produceerde.
Dit alles zorgt voor een sterk toenemende vraag naar zekerheid betreffende authenticiteit en herkomst. De puissant rijke, maar op wijngebied soms tamelijk onwetende, Aziatische liefhebber wil zich niet langer laten bedotten en eist keiharde garanties.

Dit alles doet mij plotseling denken aan iemand over wie ik de laatste tijd helemaal niets meer verneem. Of heeft u de naam Meinhard Görke alias Hardy Rodenstock onlangs nog horen noemen of gelezen? In de laatste twee decennia van de vorige eeuw was hij de bon vivant van de internationale vineuze jetset. Totdat hij werd ontmaskerd als een gewetenloze oplichter en vervalser van dure, zeldzame en veelal oude wijnen.
Waar zou hij tegenwoordig uithangen? Ik denk dat dit zo maar in Hongkong zou kunnen zijn. In een luxueuze buitenwijk. Lekker rustig. Met veel gefortuneerde wijnliefhebbers in zijn directe omgeving en een glasbak voor de deur…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com