COLUMN maart 2013

Begin van een tijdperk

Column Frank Jacobs

Trouwe abonnees zal het niet zijn ontgaan toen het eerste nummer van dit jaar met de historische omslag van het eerste nummer uit 1988 op de deurmat plofte; Perswijn bestaat 25 jaar. Dat op die cover ook nog vermeld stond dat het blad slechts zes gulden kost – € 2,72 voor diegenen die niet meer willen of kunnen omrekenen – zal de kopers van een los nummer ongetwijfeld veel plezier hebben gedaan en voor een tsunami aan nieuwe abonnees zorgen. Of de wederverkopers daarmee ook zo blij waren is maar de vraag.

Vrijwel vanaf het begin ben ik bij het blad betrokken. In eerste instantie als lid van het proefpanel. Volgens mijn oude agenda uit dat jaar was ik op 10 oktober 1988 voor het eerst aanwezig bij een panelproeverij, die als thema rode bergerac had. Vele proeverijen volgden, eerst bij hoofdredacteur Karel de Graaf thuis, later bij zijn collega Ronald de Groot in de inmiddels legendarische kelder aan de Amsterdamse Middenweg. Ik herinner me uit die beginjaren van Perswijn extensieve en niet altijd even vrolijk stemmende proeverijen, ondermeer van witte bordeaux, aligoté en muscadet, die zich vaak over vele proefavonden uitstrekten. Toen ik een jaar of zeven geleden mijn kantoor niet meer in kon vanwege de hoog opgetaste stapels papier op de vloer en besloot tot een rigoureuze schoonmaak, kwam ik de aantekeningen van die proeverijen weer allemaal tegen en besloot ik als reactie alleen nog in extreme noodgevallen proefnotities te maken.

Nadat Karel eind 1991 terecht besloot dat zijn nieuw opgestarte commerciële activiteiten als agent in Bourgognewijnen onverenigbaar waren met het hoofdredacteurschap van een objectief wijnblad en een stapje terug deed, trad ik toe tot de redactie. In het eerste nummer van 1992 verscheen mijn eerste artikel, later dat jaar gevolgd door mijn eerste column. Panelproeverijen bij Ronald – binnen de redactie veelal als Grote en Geliefde Leider, of simpelweg als HR aangeduid – werden daarna vaak nog gevolgd door nachtelijke werkzaamheden voor het blad. In eerste instantie bijna letterlijk met knip- en plakwerk, iets later met behulp van al dan niet buigbare floppies en weer later steeds meer digitaal werd het blad in elkaar gefröbeld. Regelmatig kwam het voor dat ik om half vier ’s nachts afgepeigerd naar buiten strompelde. Waarna we ons luttele uren later weer meldden op ons werk, Ronald als arts bij defensie en ik als docent bij een onderwijsinstelling.

De wijnhobby veranderde voor beiden langzamerhand naar een fulltime beroep. Wijn bracht mij niet alleen in vele wijnlanden en –gebieden van Europa, maar ook naar Zuid-Afrika, Chili, Argentinië en Australië. Plekken op de wereld waar ik anders waarschijnlijk nooit gekomen was. Ik heb Ronald geloof ik nooit echt bedankt voor die eerste geboden kans. Bij deze alsnog!

Wat ik me overigens afvroeg bij het schrijven van mijn vorige column over de miljoenenverkoop van The Wine Advocate door Robert Parker: stel dat de HR besluit van pensioen, geraniums en kleinkinderen te gaan genieten. Wat zou zijn blad eigenlijk waard zijn...?Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com