COLUMN maart 2014

Ter waar?

Column Frank Jacobs

Natuurlijk, ik begrijp het volkomen dat je weleens droomt van een ander terroir en andere druivenrassen wanneer je al ruim tien jaar als wijnboer werkzaam bent op de zandgronden van Twente. Maar droom je dan van dit terroir?

In 2000 startten Roelof en Ilse Visscher hun Wijngaard Hof van Twente die inmiddels met 5,5 hectare tot de grotere van Nederland behoort. De wijngaard is beplant met vroeg rijpende en schimmeltolerante rassen als johanniter, solaris, riesèl, regent en pinotin. Ook worden verschillende andere producenten in de regio geadviseerd en vinifieert men op het domein in Bentelo de wijn voor veel van die producenten. Daarnaast heeft het echtpaar een handel in druivenstokken, wijnbouwproducten en artikelen ten behoeve van de vinificatie. En nu is er dat ambitieuze andere project.

Daarbij wordt een wijngaard aangelegd die in de toekomst maar liefst vijfentwintig hectare moet beslaan en wordt beplant met rassen als sauvignon blanc, chenin blanc, colombard, cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, dornfelder en, het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan, rondo.

Maar daar blijft het niet bij. Het historische landhuis Hato op het beoogde terrein zal worden veranderd in een luxueuze B&B met daarbij een winkel, een proeflokaal en een terras met uitzicht over de wijngaard en de zee. Verder moet er binnen enkele jaren een state of the art temperatuur gecontroleerde vinificatieruimte met zowel roestvrij stalen als houten cuves en een geklimatiseerde vatenkelder voor de opvoeding en rijping van de rode wijnen verrijzen. De directie zal in handen komen van de zus van Roelof, Hermien Visscher en haar partner Marc Oldeman.

Om de aanloopkosten te dekken wil men een startkapitaal verwerven via crowdfunding. Middels certificaten van honderd, vijfhonderd en duizend euro, die participanten een uitkering in geproduceerde wijn en andere voordelen kan opleveren, beogen de initiatiefnemers een bedrag van driehonderdduizend euro binnen te halen.

De bedoeling is dat de wijngaard straks, samen met een aantal andere nieuwe projecten die op deze locatie worden ontwikkeld, ook een trekpleister van formaat zal worden op het gebied van gastvrijheid en toerisme. Die functie is momenteel slechts voorbehouden aan het pal ernaast gelegen Campo Alegre. Wat die functie exact inhoudt, mag u zelf even googelen.

Het lijkt zeer bijzonder dat het is gelukt een dergelijk unieke mogelijkheid voor wijnbouw binnen ons eigen koninkrijk der Nederlanden te vinden. Er is echter een kleinigheid die mij zorgen baart. Ik ben de afgelopen jaren verschillende keren ter plaatse geweest, maar ik had werkelijk nimmer het idee dat ik mij op die momenten in zo ongeveer het laatste, en merkwaardigerwijs tot nu toe altijd vergeten, grote topterroir voor de aanplant van de voornoemde druivenrassen bevond. Ik bevind mij daarbij in goed gezelschap, want ook Perswijns eigen terroirist Lars Daniëls heeft in zijn serie ‘Terroir van alle kanten bekeken’ verleden jaar met geen enkel woord over het uitzonderlijke karakter van dit wijngebied gerept.
Toch vreemd dat wij allebei de onbegrensde mogelijkheden van het terroir van Curaçao over het hoofd hebben gezien...Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com