COLUMN juli 2008

Retour?

Column Frank Jacobs

Op 22 mei jl. bracht een wijnveiling bij Christie’s in Londen het totaalbedrag van £ 2.955.843 op. Inclusief de buyer’s premium, het opgeld, dat wel. Maar een opbrengst van een kleine vier miljoen euro was niet het meest bijzondere dat mij opviel, dergelijke bedragen zijn al wel vaker gerealiseerd. Ook het feit dat het hier om een partij wijn van slechts een eigenaar ging, was niet het meest opvallend. Eerder veilden bijvoorbeeld componist Sir Andrew Loyd Webber en de Amerikaanse multimiljonair Russel H. Frye een gedeelte van hun kelder bij Sotheby’s, waarbij de opbrengst voor de laatste nog hoger uitviel. Opmerkelijker was al dat de partij, op slechts twee lotjes Château d’Yquem na, volledig uit rode Bordeaux uit het laatste kwart van de vorige eeuw bestond. Maar het meest opzienbarend was de herkomst van de wijnen. Alle wijnen waren afkomstig uit een privé-kelder in Singapore.
Daar waren ze opgeslagen in een ruimte met een perfecte klimaatcontrole en onder ideale omstandigheden wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid. Vrijwel alle wijnen werden aangeboden in originele kisten, waarvan een flink aantal met het brandmerk HKDNP, hetgeen staat voor Hongkong Duty Not Paid. Een team van Christie’s Londen reisde naar Singapore voor een inspectie ter plekke, waarna de wijnen in temperatuurgecontroleerde vrachtauto’s naar het vliegveld werden gebracht om al onder even gelijkmatige omstandigheden naar Londen te worden gevlogen. Werkelijk elke beweging in de richting van het veilinghuis werd nauwgezet gecontroleerd om de wijnen onder zo optimaal mogelijke omstandigheden te vervoeren. Het aanbieden van de wijnen op de veiling geschiedde vaak niet per enkele kist, laat staan per losse fles. Nee, groots en meeslepend diende er bij sommige lots geveild én geboden te worden. Wat te denken van een lot van 240 flessen Château Mouton Rothschild 1986 dat voor £ 112.648 werd afgehamerd. Of dat lot met 360 flessen Château Lafite-Rothschild, gelijkelijk verdeeld over drie verschillende oogstjaren, dat voor slechts £ 103.421 wegging. Of had u toch liever het kavel met 60 flessen elk van vier Premiers Grands Crus Classés uit 1996 gehad? Wanneer u iets meer had geboden dan de huidige koper, dan had het voor 75 duizend pond al van u kunnen zijn. Het aanbod om bij de jaarlijkse straatbarbecue ditmaal de wijnen te sponsoren was door de buren ongetwijfeld in dank aanvaard. Bedenk daarbij nog wel even dat alle wijnen in bond liggen opgeslagen. Op het moment dat u de wijnen uit het entrepot haalt, dient u de nog verschuldigde belastingen te voldoen.
Het zal mij niets verbazen als een groot deel van deze wijnen binnenkort weer retour Azië gaat. Bijvoorbeeld naar landen als Japan, Zuid-Korea of China. De nieuwe rijken in deze contreien zijn immers dol op dit soort wijnen en deze aantallen. Daarom gaat er wellicht ook nog het een en ander naar Hongkong, Maleisië, Taiwan, of misschien wel gewoon terug naar Singapore.
In het meinummer van 1998 van dit jubilerende prachtblad schreef ik een column met de titel: Retour Singapore. Wat ongeveer de strekking van die column was, laat zich eenvoudig raden. Ik heb mijzelf nooit eerder op een bijzonder vooruitziende blik of buitengewoon voorspellende gaven kunnen betrappen, maar ik zal dat de komende tijd toch eens extra scherp in de gaten gaan houden…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl