COLUMN juni 2009

Pssst, amigo…

Column Frank Jacobs

Morgen naar Chili. Tijd voor een moment van contemplatie. En waar kan dat beter dan hier, temidden van de wijngaarden van Cheval des Andes in Luján de Cuyo? De Argentijnse icoonwijn gemaakt in een joint venture tussen Terrazas de los Andes, eigendom van luxegoederen gigant LVMH, en Château Cheval Blanc. De wijn wordt nu nog bij de Moët-dochter gemaakt, maar tussen de rijen druivenstokken is een grote open ruimte, waar te zijner tijd de bodega moet komen. Naar goed Argentijns gebruik is op de open plek een royaal poloveld aangelegd. Volgens onze Argentijnse gastheer moet dit eigenlijk vooral zo blijven. Ernaast een stijlvol clubhuis, waarvan de nissen in de kleine wijnkelder volgestapeld liggen met andere icoonwijnen van de beide moederbedrijven, zoals d’Yquem, Dom Pérignon, La Grande Dame en uiteraard ook Cheval Blanc.
Op het terras van het clubhuis gezeten, zie ik met een glas in mijn hand de goudgele zon langzaam achter de Andes zakken. Argentinië heeft de afgelopen week aan alle verwachtingen en clichés voldaan. Enorme steaks, zwoele tango’s, machtige Malbecs, voetbal en temperament. Maar zoals bij ieder bezoek aan een wijnland of –gebied heeft het ook weer vragen bij me opgeroepen. Hoe is het mogelijk dat er in dit bijna woestijnklimaat druiven kunnen groeien? Ja, natuurlijk, door de befaamde irrigatie met smeltwater uit de Andes. Maar alleen die irrigatie zorgt al weer voor grote verschillen van inzicht. De ene producent steekt de loftrompet over zijn computergestuurde druppelirrigatie, terwijl een ander zweert bij het van tijd tot tijd volledig onder water zetten van de wijngaard.
Ik ben nu ruim dertig jaar intensief met wijn bezig en leer nog elke dag, maar kom daarnaast steeds vaker tot het besef dat ik er niets van begrijp. Des te meer je weet, des te minder je snapt.
Een ander punt is de discussie over het hoge alcoholgehalte van veel wijnen. Alhoewel discussie? De Argentijnen halen er hun schouders over op. De president van het Instituto Nacional de Vitivinicultura deed het desgevraagd letterlijk af als gezeur van Europese wijnschrijvers. Argentijnse wijnen moet je bij de maaltijd drinken, zo stelde hij, dan heb je helemaal geen last van de alcohol. Dat moeten die Europeanen nu eindelijk maar eens begrijpen. In de nieuwe plannen voor de Argentijnse wijnbouw tot 2020 is dan ook niets opgenomen over vermindering van de alcoholniveaus. En als de Europeanen de Argentijnse wijnen daarom straks niet meer willen? Geen nood, dan gaan ze gewoon naar Amerika en naar Azië. Zeker als de Chinezen straks massaal aan de wijn gaan. Ja, ja, de wijndrinkende Chinees, de natte droom van vrijwel elke wijnproducent ter wereld. Dit jaar zullen de Argentijnen geen probleem hebben hun wijnen kwijt te raken. Door de extreme droogte van het afgelopen groeiseizoen is de oogst 2009 ongeveer 25% kleiner uitgevallen dan normaal. Maar in de toekomst?
Hierbij het gratis en welgemeend advies aan El Presidente om er toch nog maar eens goed over na te denken. Want al die wijnen met vaak 15% alcohol of meer, is dat nu echt niet een tikkeltje te wild, amigo?
¿Un poco menos, por favor?

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com