COLUMN juni 2010

Dromen

Column Frank Jacobs

“I have a dream,” sprak Martin Luther King op 28 augustus 1963 op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington D.C. Eric Verhaak en zijn vrouw Mariëtte hebben ook een droom. Zo op het eerste gezicht lijken beide dromen weinig gelijkenis te hebben, maar wie beter kijkt, ziet wel degelijk overeenkomsten.
Nadat Verhaak in 2002 een gouden handdruk had gekregen van de Belgische tabaksdivisie van Sara Lee/Douwe Egberts zat hij met zijn vrouw al snel in het vliegtuig richting Zuid-Afrika. Na het nodige speurwerk werd het wijndomein Groot Parys gekocht. Die Tweede Droom, de naam die ze voor hun avontuur hadden bedacht, kon beginnen.
De vorige eigenaar had de druiven van de 50 hectare altijd aan de Boland Kelder verkocht en ook de Verhaaks doen dat nog steeds met het merendeel van hun druiven.
De druiven van een perceel met oude stokken worden echter apart gevinifieerd en onder de eigen naam op de markt gebracht. Dit stuk grond behoort volgens onderzoek van de universiteit van Stellenbosch tot de beste van Zuid-Afrika en wordt tegenwoordig geheel biologisch bewerkt.
Natuurlijk moet er gewoon geld verdiend worden en juist dat kan er voor zorgen dat een droom ook zomaar in een nachtmerrie dreigt te veranderen. Zo moesten de plannen om een restaurant te openen als gevolg van de mondiale economische crisis in de ijskast worden gezet, komen de plannen om in het gerestaureerde hoofdgebouw en een van de wijnkelders evenementen te organiseren slechts moeizaam van de grond en is van de 26 bouwkavels op het terrein achter het hoofdgebouw nog maar een enkele verkocht.
Maar de familie Verhaak heeft ook een andere missie. Deze sociale missie voorziet in het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden van de zwarte arbeiders op het bedrijf. Zo wil men de medewerkers meer verantwoordelijkheid geven, worden de kinderen na schooltijd opgevangen om rondhangen en -zwerven te voorkomen en zijn er plannen om voor de plaaswerkers nieuwe woningen te bouwen. Als Eric Verhaak vertelt over zijn werknemers blijkt wel dat het leven hen lang niet altijd even gunstig gezind is en de gemiddelde leeftijd daardoor laag ligt. Het schrijnende verhaal van Ronnie is daarvoor illustratief. Hij stierf begin april op 49-jarige leeftijd aan keelkanker, veroorzaakt door het roken van shag gerold in krantenpapier. Een foto van Ronnie siert nu een van de etiketten van de Plaaswerkerswyn. Een initiatief van Verhaak en zijn Nederlandse importeur Udo Göebel van WineMatters. Een rosé gemaakt samen met de werknemers, waarvan de winst geheel aan hen ten goede komt. Niet om te verbrassen, maar bijvoorbeeld bestemd voor een uitstapje naar Kaap de Goede Hoop of Kaapstad. Een volkomen andere wereld voor velen van hen, die nooit verder dan enkele kilometers van hun geboortegrond zijn geweest.
Dat de marketeer in Verhaak nog altijd springlevend is, blijkt bij een recent bezoek. Met het oog op het WK in Zuid-Afrika komen er flessen met de tekst Die Oranje Droom op schroefdop of etiket op de markt.
Nu maar afwachten of Bert van Marwijk en zijn mannen die droom waar kunnen maken...Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com