COLUMN juni 2011

Toro shit?

Column Frank Jacobs

De wijnwereld zit vol verrassingen. Daarbij doel ik niet op de ‘onthulling’ in het programma Keuringsdienst van Waarde van eind april. In dat programma werd gesuggereerd dat er in Nederland wijn wordt gemaakt van geconcentreerde most en gedestilleerd water. Dat was meer een gevalletje ‘klok en klepel’, waarbij men de eerste wel had horen luiden, maar werkelijk geen flauwe notie had waar die tweede dan wel hing. Desalniettemin zorgde het programma in de eerste week van mei voor het nodige rumoer in het kleine Nederlandse wijnwereldje.
In diezelfde week werd ik echter ook echt verrast. Verrast is het goede woord niet, overrompeld moet ik misschien wel zeggen. Enige tijd daarvoor kwam tijdens een van mijn lessen aan de vinologenopleiding van de Wijnacademie het begrip eiswein weer eens ter sprake. Een fenomeen dat we vooral uit Duitsland kennen en waarvan elke aankomend vinoloog exact weet wat er mee wordt bedoeld en hoe het wordt geproduceerd. Daarnaast kennen we natuurlijk ook de ice wine uit Canada. Evenals die uit Duitsland het resultaat van een natuurlijke bevriezing van de druiven aan de stok.
Op plaatsen in de wereld waar de natuur wat minder mogelijkheid biedt om een dergelijke wijn op natuurlijke wijze te produceren, kan cryo-extractie uitkomst bieden om toch het gewenste resultaat te bereiken. De excentrieke en creatieve Randall Grahm, eigenaar van Bonny Doon in Californië, houdt er een bij hem passende, onorthodoxe manier op na om zijn ice wine te produceren. Hij maakt zijn Vin de Glacière gewoon door de druiven een nachtje in de vriezer te gooien!
Na afloop van de les kwam er een student naar me toe, die me vertelde dat er ook eiswein in de Rioja wordt geproduceerd. Ice wine uit Spanje? Bull – sorry – Toro shit, was zo ongeveer mijn reactie. Op het moment dat ik dat zei, moet het ongeloof werkelijk van mijn gezicht zijn gespat, want de les erna bracht hij als keihard en onweerlegbaar bewijs een kistje met een half flesje vino de hielo voor me mee.
Bodegas San Prudencio oogstte de garnacha op 12 januari 2010 om 06.30 uur in de ochtend bij een temperatuur van –9 °C, waarna om 08.30 uur bij –6 °C de tempranillo aan de beurt was. De bevroren druiven werden onmiddellijk in de besneeuwde wijngaarden op een hoogte van 800 meter geperst in een houten mandpers. De Malizia 2009 bestaat uit 70% tempranillo en 30% garnacha, die hun fermentatie en een rijping van 6 maanden ondergingen in barriques van Frans eiken. Deze tweede vino de hielo van het bedrijf – een jaar eerder maakte men ook al een bescheiden hoeveelheid – wordt gekenmerkt door aroma’s van gedroogd citrusfruit en dito zuidvruchten, vijgen en dadels, plus een houttoets en gelukkig heeft de wijn naast zijn restsuikers ook een absoluut frisse zuurgraad.
Een aangename verrassing, die mijn ideeën over de mogelijkheden in dit wijngebied een nieuw perspectief hebben gegeven. Sinds begin mei kijk ik dan ook met geheel andere ogen naar de Rioja…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com