COLUMN juli 2013

Op een drafje

Column Frank Jacobs

De afgelopen maanden vloeiden er nogal wat Portugese wijnen in mijn glas. En dat is me uitstekend bevallen, kan ik u zeggen.

Zo proefde ik een flinke serie witte wijnen die niet alleen vief, fris en verteerbaar, maar daarbij ook nog eens uitermate betaalbaar waren. Ze waren afkomstig uit diverse wijngebieden in Portugal, waaronder Vinho Verde, Dão, Tejo en de Douro. Het belangrijkst was echter dat ze louter waren gemaakt van autochtone Portugese druivenrassen. Rassen met namen waarvan alleen het uitspreken ervan al een avontuur is: gouveio, rabigato, viosinho, encruzado, bical, arinto, malvasia fina, antão vaz, alvarinho, rabo de ovelha, cercial, verdelho, loureiro en fernão pires. Het voelt bijna alsof je de namen van de selectiespelers van Benfica, FC Porto, het Portugese elftal, of desnoods van de Braziliaanse ‘goddelijke kanaries’ opleest. Wanneer daarna het proeven van de wijnen gemaakt van deze rassen een feestelijke verrassing blijkt, is het avontuur compleet.

Bij de rode wijnen was het niet anders. Afkomstig uit ondermeer de Douro, Lisboa, Dão en Alentejo en ook al weer gemaakt van uitsluitend lokale druivenrassen als castelão, alfrocheiro, tinta barroca, tinto cão, trincadeira, souzão, aragonez, bastardo, touriga franca en touriga nacional. Aan alle wijnen die ik proefde was werkelijk geen internationaal wijd en zijd aangeplant druivenras te pas gekomen.

Exact daar ligt dan ook de kracht van Portugal. Wijnen gemaakt van autochtone druiven hebben, uiteraard afhankelijk van hun kwaliteit, momenteel de wind mee. Veel consumenten zijn inmiddels wel klaar met eenvormige en volstrekt inwisselbare wijnen, gemaakt van de big five, die uit elk willekeurig wijnland afkomstig kunnen zijn. Er is weer vraag naar authentieke wijnen.

En die wijnen heeft Portugal volop. Sterker nog, het is een unique selling point van het land. Karaktervolle wijnen gebaseerd op een combinatie van factoren: uitstekende natuurlijke condities, unieke lokale druivenrassen en oude tradities die tegenwoordig worden gecombineerd met moderne productiemethoden. Aan dat laatste heeft het namelijk lang ontbroken. Ook na de Anjerrevolutie en de aansluiting bij de Europese Unie bleef Portugal op wijngebied lange tijd geïsoleerd. De wijnen waren naar onze smaak vaak rustiek en oxidatief, hadden last van aperte wijnmaakfouten als acidité volatile en ontbeerden lekker fruit. Deze eeuw is dit alles echter veranderd, vooral door de vergrote kennis van vinificatie van Portugese wijnmakers en een meer open blik naar buiten.

Toch lijkt de gemiddelde wijndrinker dat nog niet in de gaten te hebben. Waar het aan ligt? Misschien aan het gegeven dat de vriendelijke, maar bescheiden Portugezen het niet van de daken schreeuwen. Wellicht aan het feit dat de economische crisis juist in Portugal keihard heeft toegeslagen, waardoor geld voor de promotie van de eigen wijnen ontbreekt.

Hoe het ook zij, ik heb voor u maar een advies: koop die wijnen. De wijnmakers, hun wijnen en het handjevol gespecialiseerde importeurs dat erin gelooft, verdienen het. En u verdient het! Dus stop met lezen en ga onmiddellijk naar een goede wijnhandel. Op een drafje graag…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com