COLUMN juli 2014

Vrouw met een missie

Column Frank Jacobs

Begin mei was ze voor de eerste keer van haar leven in Nederland. Toen ze op Schiphol uit het vliegtuig stapte, realiseerde ze zich ineens maar al te goed hoe haar beroemde voorvader zich moet hebben gevoeld toen hij ruim een eeuw geleden noodgedwongen in Nederland verbleef. ‘Hij was bij aankomst al ziek en kon bijvoorbeeld nauwelijks meer zien. Hij moet het hier ontzettend koud hebben gehad en zich vreselijk eenzaam hebben gevoeld. Dit noem je toch geen lente?’ vroeg Rosa Kruger, de achter-achterkleindochter van Paul Kruger, de vijfde president van de Zuid-Afrikaanse Republiek en leider in de Boerenoorlogen tegen de Britten, me met een licht verwijt in haar stem.

Rosa Kruger, ooit journaliste, daarna advocate, heeft sinds een jaar of vijftien het stedelijk bestaan opgegeven en zich volledig op het boerenleven gestort, het wijnboerenleven wel te verstaan. Eerst in Elgin, waar ze ruim vijftien jaar geleden aan de basis van de wijngaard en wijnen van Iona stond, tegenwoordig in Riebeek-Kasteel in Swartland

.

Niet dat ze zelf wijn maakt, nee, ze brengt haar dagen door al werkend in de wijngaard en zoekend naar wijngaarden met oude stokken. Want dat is haar missie: het vinden en eventueel bewerken van steeds meer wijngaarden met (zeer) oude stokken. De druiven die er vanaf komen, gaan daarna naar wijnmakers die ze vertrouwt, goed kent en vaak zelfs als echte vrienden beschouwt. Die wijnmakers krijgen daarmee de kans bijzondere wijnen te maken van uniek druivenmateriaal.

Het lijkt allemaal heel simpel, maar zo eenvoudig is het opsporen van al die ouwingerds nog niet. Als men de autoriteiten, zoals SAWIS, het officiële Zuid-Afrikaanse wijnbouwinstituut, bijvoorbeeld om cijfers met betrekking tot wijngaarden met oude stokken vraagt, worden die niet verstrekt omdat ze als confidentieel worden beschouwd.

Dus gaat Rosa zelf maar op onderzoek uit. In de loop der jaren ontdekte ze niet alleen oude wijngaarden beplant met chenin blanc, maar ook met witte rassen als semillon blanc, semillon gris, palomino, clairette, grenache blanc, viognier, roussanne en blauwe rassen als cinsault, grenache noir en tinta barrocca, soms daterend van vóór de voor haar familie zo belangrijke Tweede Boerenoorlog aan het eind van de negentiende eeuw. De wijnmakers die van haar diensten gebruik maken en met die druiven wijn maken zijn bepaald niet de minsten: Eben Sadie, Adi Badenhorst, Chris en Andrea Mullineux, om er slechts enkele te noemen.

Of oude stokken ook echt voor een betere wijn zorgen is volgens Rosa niet geheel duidelijk. Wel hebben de wijnen vaak meer structuur en karakter. Ze tonen meer het karakter van de wijngaard dan dat van de wijnmaker. Oude stokken zijn beter in balans en in harmonie met de plek waar ze al zo lang staan. Ze zijn soms op natuurlijke wijze gemuteerd en hebben zich als het ware geadapteerd aan hun natuurlijke omgeving, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes en bijvoorbeeld stress hydrique.

Een intrigerende vrouw met een fascinerende missie. Hopelijk kent haar missie een beter einde dan die van over-overgrootvader ‘Oom Paul’..Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com