COLUMN juli 2015

Fiche technique

Column Frank Jacobs

Recentelijk proefde ik binnen een paar uur tijd twee wijnen van twee wijnmakers waarover ik in dit blad al vaker heb geschreven. Beide wijnen kwamen uit een wijnland dat tot de Nieuwe Wereld wordt gerekend: Australië en Zuid-Afrika. Beide wijnen waren van hetzelfde druivenras – shiraz/syrah – gemaakt en afkomstig uit hetzelfde oogstjaar, 2005. Maar wat een verschil!

De eerste wijn was de Amon-Ra, het vlaggenschip van Glaetzer Wines, het bedrijf van vader Colin en zoon Ben Glaetzer in Barossa Valley. Ik ontmoette Colin Glaetzer in september 2007 bij een bezoek aan Australië op de dag dat een lokale krant in Adelaide meldde dat de Glaetzers de naam van hun shiraz-cabernet sauvignonblend Godolphin hadden gewijzigd in Anaperenna. De oorzaak van die naamswijziging lag bij sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten en de heerser over Dubai. Deze puisant rijke patser is tevens eigenaar van een paardenrenstal met de naam Godolphin. De naam Godolphin komt mondiaal veel voor, maar de zeiksjeik (zie mijn gelijknamige column in Perswijn 2007-7) maakte bezwaar tegen een alcoholisch product met dezelfde naam als zijn renstal. Colin had geen zin in een geldverslindende rechtszaak tegen een dergelijke opponent en heeft met tegenzin toegestemd in een naamswijziging. ‘Ook al win je die rechtszaak, je verliest uiteindelijk toch. Ik concentreer me liever op het maken van goede wijn,’ zei hij indertijd tegen me. En de Amon-Ra 2005 is een goede wijn, maar wel in een stijl die velen zien als getypeerd voor de Nieuwe Wereld: intens, fruitgedreven, bijna confitureachtig, voluptueus, kruidig, zwoel, rijk en zoet overkomend.

De andere wijn was de Luddite 2005 van Niels Verburg, een wijnmaker van Nederlandse komaf in Bot River, een onder het district Walker Bay vallende ward tussen Hermanus en Kaapstad. Niels probeert wijn te maken in een welhaast klassieke en koele Europese stijl. Niet jammy, zoet en zwoel, maar juist spicy, fris en elegant, met mooie zuren, balans en superrijpe tannine. En dat was deze wijn uit de lokaal wat koelere jaargang 2005 ook: sappig en rond, met heerlijk donkerrood fruit in combinatie met wat lichtpittige kruidigheid, ijzeroxide, medicinale tonen, frisheid en elegantie.

Een dag later vergeleek ik de fiche technique van de van de beide wijnen met elkaar. Op basis van de analyse – het alcoholgehalte (Amon-Ra 14.5% - Luddite 13.9%), de pH (3.49 tegen 3.6), de totale zuurgraad (7.13 versus 5.8 gram per liter) en de hoeveelheid restsuiker (1.2 contra 1.8 gram per liter) – zou ik (de verschillen tussen) de wijnen tevoren toch anders hebben ingeschat dan ze nu daadwerkelijk bleken te zijn.

Eens te meer een bewijs dat de werkelijke smaak van een wijn niet af te leiden is uit een laboratoriumanalyse, maar louter en alleen bepaald kan worden door de wijn kritisch te proeven. En door hem te drinken uiteraard, want dat is per slot van rekening waarvoor elke wijn is gemaakt…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com