COLUMN mei 2007

Vineuze toverkol

Column Frank Jacobs

Wekelijks vallen er stapels uitnodigingen voor proeverijen in de bus. Er zijn dagen dat ik wel uit drie, vier of vijf verschillende kan kiezen. Het lijkt allemaal wel leuk, zo’n leven gevuld met proeverijen, maar er moet ook gewerkt worden. Dat dit in mijn geval altijd met wijn is, is al voldoende reden tot juichen. Ik reageer dus zeer selectief op al die uitnodigingen en ga er alleen maar op in als de proeverij echt iets bijzonders of opmerkelijks te bieden heeft.

Onlangs was dat het geval met een uitnodiging van Mitra. Het betrof een zogenaamde sterrenproeverij, waarbij astrologe Dorien de Vries en vinologe Ellen Dekkers wijnen presenteerden die perfect bij de verschillende sterrenbeelden zouden passen. Wat moest ik daar nu weer van denken? Ik ben een nogal rationeel persoon en geloof ik niet zo in al die hocus-pocus. Ellen, die ik ken via mijn werk op De Wijnacademie, is volgens mij ook geen zweverig type. Zij staat, na een carrière in de luchtvaart, tegenwoordig juist stevig met beide benen op de grond. Kortom, hier moest ik meer van weten.

Toen ik het restaurant waar de proeverij werd gehouden binnenkwam, vreesde ik eerlijk gezegd een beetje voor hetgeen ik kon aantreffen. Wie weet zou ik worden geconfronteerd met een sterrenwichelend vrouwtje Bezemsteel, met de cursusleidster van De Wijnacademie daar als een soort vineuze toverkol naast, met een bijpassend glaasje wijn in de hand. Mijn vrees bleek gelukkig ongegrond. Binnen wachtten twee zelfbewuste jonge vrouwen, die een hele theorie hadden ontwikkeld over de karaktereigenschappen van de tekens van de dierenriem en daarbij passende wijn. Een klein beetje teleurgesteld constateerde ik dat de astrologe geen zwartharige zigeunerin met grote ronde oorbellen was, die al prevelend in een glazen bol staarde. Nee, ook de astrologe was met haar tijd meegegaan. Na het invoeren van de benodigde geboortegegevens, keek ze naar het scherm van haar laptop! Ik vond de wijn behorend bij mijn eigen sterrenbeeld gelukkig lekker, maar dat gold evenzeer voor de steenbok-, kreeft-, stier- en schorpioenwijn. Vertel mij nu niet dat dit komt omdat op het moment van mijn geboorte juist die ascendanten in Venus stonden, want zelfs een astrologische onbenul als ik begrijpt dat er in dat geval een rookpluim uit die laptop zou komen.

Gelukkig hoef ik mij daar verder ook helemaal niet druk over te maken. Ik behoor als mannelijke vijftigplusser niet tot de doelgroep, zo bleek die middag. De doelgroep dat zijn de dames in de leeftijdscategorie twintig, dertig, zeg maar van het type ‘sex in the city’. Voor hen heeft Mitra samen met Ellen Dekkers een heel concept ontwikkeld, inclusief proeverijen, de bijbehorende website www.sterrenwijnen.nl en bij de sterrenbeelden passende cadeauzakken.

Die cadeauzakken zijn echt schitterend. Alleen die zijn al een gang naar de winkel waard. Ik weet dan ook precies hoe ik het in het vervolg ga aanpakken. Ik stop er gewoon een wijn in die ik zelf lekker vind en waarvan ik hoop dat de jarige er ook niet in zal spugen. Daarna vertel ik de jarige dat dit astrologisch gezien de ideale fles voor haar is en ik zit helemaal gebamzaaid.
Nu alleen eerst nog een paar van die ‘sex in the city types’ opsporen…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl