COLUMN juli 2010

Vineus WK

Column Frank Jacobs

Hebt u zich ook een maand lang ondergedompeld in het wereldkampioenschap voetbal? Met een kennersblik Ė er wonen in dit land tenslotte 16 miljoen bondscoaches Ė zoveel mogelijk wedstrijden bekeken? Daarna alle voetbalpraatprogrammaís gevolgd, om te kijken of al die analytici wel dezelfde briljante visie op het spelletje hadden als uzelf? De WK-poule op het werk wellicht zelfs gewonnen?
Ik heb vrijwel alle wedstrijden gezien, kan ik u vertellen. Behalve met het oog van de voetballiefhebber bleek het ook mogelijk dit WK te bekijken met een vineuze inslag. Dat maakte het voor mij nog interessanter. Wat bleek mij namelijk toen ik het speelschema voor de eerste aftrap eens goed bekeek? De zes historisch meest invloedrijke wijnlanden van de zogenaamde oude wereld Ė Frankrijk, ItaliŽ, Spanje, Portugal, Duitsland en Griekenland Ė namen aan het WK deel. Maar dat niet alleen, ook uit de nieuwe wereld waren met de Verenigde Staten, ArgentiniŽ, Chili, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, de zes meest succesvolle wijnlanden op de wereldmarkt present. Daarnaast mochten voor de oude wereld ServiŽ, SloveniŽ en Zwitserland nog op de vineuze reservebank plaatsnemen, terwijl Uruguay, BraziliŽ en Mexico dat voor de nieuwe wereld deden. Twee teams van 9 wijnlanden dus. De andere deelnemers waren landen waar wijnbouw ofwel door de ligging op de wereldbol geheel onmogelijk, of mondiaal niet of nauwelijks van importantie is. Uit AziŽ: Noord- en Zuid-Korea, plus Japan, uit Amerika: Honduras en Paraguay, uit Afrika: Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Nigeria en Ghana, en tenslotte uit Europa: Engeland, Denemarken, Slowakije en Nederland.
Hoe liep het vineuze WK af en welke conclusies zijn daaraan te verbinden? Mede dankzij wereldkampioen Spanje en halve finalist Duitsland werd het team van de wijnlanden uit de oude wereld de absolute winnaar. De wijnlanden uit de nieuwe wereld werden gedeeld tweede, vooral door toedoen van kwartfinalisten BraziliŽ en ArgentiniŽ en de verrassende halve finalist Uruguay. De teams van de niet of nauwelijks wijnproducerende landen kwamen er eigenlijk vrijwel niet aan te pas. Zo eindigde het team van niet wijnproducerende landen uit Afrika en AziŽ, ondanks de kwartfinalisten Ghana en Paraguay op een roemloze laatste plaats. Daar waar wijn wordt geproduceerd, wordt klaarblijkelijk ook beter gevoetbald. Wat het causaal verband exact is, moet ik echter nog uitvinden. Dat het team van de niet wijnproducerende landen uit Europa en AziŽ uiteindelijk toch nog op een gedeelde tweede plaats eindigde was slechts aan ťťn land te danken. Nederland maakte hier het verschil. Hadden ze dat verdomme in die finale maar gedaanÖFrank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com