COLUMN augustus 2013

Scoren

Column Frank Jacobs

Toegegeven, het heeft even geduurd, maar medio juni werden eindelijk de eerste certificaten SWEN Register Wijndocent uitgereikt. Tijdens de Nationale Wijndocentendag op 30 september 2010 werd de komst van het register reeds aangekondigd en een jaar later kwam de bijbehorende website in de lucht. De organisatoren zijn dus bepaald niet over een nacht ijs gegaan.

De titel SWEN Register Wijndocent is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn. Het examen, dat bestaat uit het verzorgen van een les van 30 minuten, inclusief proeverij op niveau SWEN I of II, kwam tot stand in samenwerking met PLATO, het onderwijskundig adviesbureau verbonden aan de Universiteit Leiden. Voorafgaand aan het examen mag de kandidaat een keuze maken uit vijf lesthema’s. Tijdens het examen wordt niet in de eerste plaats op wijnkennis getoetst, maar vooral op didactische vaardigheden.

Waarom is de instelling van dat register van wijndocenten belangrijk? De belangstelling voor wijncursussen is, zeker bij consumenten, de laatste jaren steeds meer toegenomen. Daarmee is niet alleen het aanbod, maar ook de wildgroei aan wijncursussen gestegen. Op dit moment kan iedereen die een glas witte wijn van een glas rode wijn kan onderscheiden een wijncursus geven, aangezien het beroep wijndocent geen enkele bescherming geniet.

En laten we eerlijk zijn, dat gebeurt dan ook volop. Want hoe vaak komt het niet voor dat wijncursussen in dit land worden verzorgd door goedwillende hobbyisten die er in de avonduren naast hun reguliere baan een paar centen bij willen verdienen en daarbij hun cursisten opzadelen met informatie afkomstig uit een lesboek afkomstig uit de tijd dat ze zelf een wijncursusje hebben gevolgd? Een jaartje of twintig geleden of zo. En hoeveel slijters op de hoek geven niet een of twee keer per jaar een wijncursus die in feite louter bestaat uit een paar gezellige proefavondjes met glazen wijn en brokjes kaas, waarbij het voornaamste doel is het eigen assortiment onder de aandacht en aan de man te brengen?

De bedoeling van het register is het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dat te realiseren is het noodzakelijk eisen te stellen aan het beroep van wijndocent. Over enkele jaren moet het zo zijn dat een potentiële cursist slechts het register hoeft te raadplegen om een gekwalificeerde wijndocent in de omgeving te vinden. Een docent die niet alleen registervinoloog is en zelf voldoende en actuele theoretische kennis van wijn, wijnbouw en vinificatie, plus een goede proefvaardigheid bezit. Maar bovenal een docent die er blijk van heeft gegeven over voldoende didactische vaardigheden te beschikken.

De eerste namen staan nu in het register genoteerd en het volgende examen is eind oktober. Opname in het register en het voeren van de titel is niet voor de eeuwigheid, maar heeft een geldigheid van vijf jaar, waarna de docent opnieuw zijn vaardigheden dient te bewijzen. De bal ligt nu bij alle serieuze en capabele wijndocenten van Nederland. En zoals Johan Cruijff, onze nationale filosoof, ooit zei: “Als je niet schiet, kan je niet scoren”…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com