COLUMN oktober 2009

Agnes

Column Frank Jacobs

De afgelopen zomermaanden boden weer volop gelegenheid om onbekommerd te lunchen. Een van die lunches is me om meerdere redenen bijgebleven.
Ergens in juli lunchte ik met collega René van Heusden. Een zomers gebruik, waarbij wij niet alleen genieten van goed eten en lekkere wijnen, maar ook de actuele stand van zaken in de mondiale wijnwereld uitgebreid onder de loep nemen. We nemen daar alle tijd voor en onze lunches eindigen in de regel dan ook pas wanneer de zwarte brigade aanstalten maakt om onze tafel voor het diner te gaan opdekken. Ditmaal hadden we gekozen voor Calla’s in Den Haag en hun Menu Prestige, dat uit zeven gangen bestaat. Daarbij werden maar liefst tien verschillende wijnen geschonken door sommelier Jan Pronk. Nee, niet dat lachebekje van de PvdA, die zich elke keer als hij nationaal of internationaal voor een functie wordt gepasseerd, gedraagt als een mokkend verongelijkt klein kind, maar een jeugdige naamgenoot die gelukkig veel meer plezier in zijn werk uitstraalde.
Aan een van de andere tafels werd, door een dame in gezelschap van twee heren, Engels gesproken, waarbij regelmatig het woord Union viel. Al snel ontdekten we dat de dame Agnes Jongerius was, de voorzitster van de FNV, en een van de machtigste vrouwen van Nederland. Volgens de Volkskrant zelfs dé machtigste vrouw van Nederland. Noemde Alexander Pechtold haar immers niet ‘de echte minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ en betitelde Mark Rutte die betreffende minister, Piet Hein Donner, niet als haar hulpsinterklaas? Onze interesse was derhalve gewekt. Nee, niet in het gesprek, maar in de wijn die gedronken werd. Nu zijn mijn ogen niet meer wat ze ooit zijn geweest, maar gedeformeerd als ik ben, zie ik als een oude adelaar nog altijd kans een fles wijn op een tafel aan de andere kant van de eetzaal te herkennen. Men dronk een flesje Bourgogne Blanc ‘Clos de la Combe’ 2006 van Jean Chartron. Met z’n drieën, gedurende de hele maaltijd. Dat konden collega Van Heusden en ik – die intussen bij ons vierde gerecht en onze zesde wijn waren aangeland – nog begrijpen. Misschien moest er die middag nog gewerkt worden, iets waar wij uiteraard geen last van hadden. Maar van wat er daarna gebeurde, begrepen wij niets.
Jan Pronk werd gevraagd een foto van het gezelschap te maken. Maar voordat dit gebeurde verdwenen de fles wijn en de glazen… onder de tafel. Alleen met het water ging men op de foto. Waarom, Agnes? Mogen de leden van de FNV niet weten wat er met hun contributie gebeurt? Associeert men in die kringen een glas wijn aan tafel onmiddellijk met decadentie, of wellicht zelfs alcoholisme?
Dan heb ik nieuws voor je, Agnes. Ook FNV-leden drinken tegenwoordig wijn. Zelfs de eens zo gestaalde kaders in de metaal en industrie kunnen een lekker glas wijn bij de maaltijd waarderen. Zie de gestegen wijnconsumptie en de omzetten in de supermarkten in Nederland Wijn is inmiddels gedemocratiseerd. Iets dat jou toch zou moeten aanspreken…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com