COLUMN september 2012

Valse grijns

Column Frank Jacobs

Bij twee bezoeken aan de Bourgogne plus een bezoek aan het zuidelijke Rhônedal in iets meer dan een maand tijd werd ik onlangs weer eens geconfronteerd met de grillen van de natuur en de gevolgen daarvan voor de wijnboeren. In dat laatste gebied heeft men dit jaar te maken met een late bloei en een droge, warme zomer. In de eerste weken van augustus steeg het kwik regelmatig naar waarden rond de 40ºC. Wijnboeren zuchtten onder de hitte die hen teisterde en smachtten samen met hun wijngaarden naar een verkoelende bui. Vooral de grenache kon wel een stevige portie regen gebruiken, zo werd mij van verschillende zijden verzekerd.
Hoe anders was het in de Bourgogne. Ook daar maken veel producenten zich zorgen over de oogst van 2012, maar om weer geheel andere redenen. Het groeiseizoen verliep bepaald niet probleemloos. Na coulure en millerandage zorgde het koele en natte voorseizoen voor schimmelziektes als (valse) meeldauw in de wijngaard.
Biodynamisch werkende boeren hebben het dit jaar extra moeilijk. Door de vele regen spoelen de contactproducten die zij (mogen) spuiten binnen de kortste keren van de druivenplanten. Veel producenten vertelden begin juli dat ze al 12 of 13 behandelingen in de wijngaard hadden gedaan.
Tot overmaat van ramp werd de Bourgogne tijdens mijn verblijf op zaterdagavond 30 juni binnen een uur getroffen door twee hagelbuien, die grote schade aanrichtten in met name de hoger gelegen wijngaarden van Volnay, Pommard en Beaune. Tijdens een bezoek aan Pouilly-Fuissé op 4 juli viel er ’s avonds een enorme hoosbui. Toen de – biodynamisch werkende – producent waar wij op bezoek waren zijn regenmeter controleerde, bleek dat er in 20 minuten tijd 25 mm. regen was gevallen. Genoeg om de volgende dag weer opnieuw te moeten starten met spuiten.
Woensdagavond 1 augustus was het opnieuw raak. Ditmaal werden met name Puligny-Montrachet en enkele hoger gelegen wijngaarden in Meursault en Blagny geraakt, terwijl er ook uit de Hautes-Côtes de Beaune in de omgeving van Echevronne ernstige schade werd gemeld. Met name in Puligny was de schade enorm. Gerard Boudot, de wijnmaker van Domaine Etienne Sauzet, vertelde dat hij een dergelijke ravage niet heeft gezien sinds zijn aantreden in 1974. De schade lijkt in Puligny het grootst op de lijn Montrachet, Cailleret, Folatières, Champ-Canet en Combettes. In Meursault behoorden wijngaarden als Perrières, Charmes en Les Narveaux tot de slachtoffers.
Uitermate merkwaardig was het om twee dagen later in Le Bien Public de verklaring van Roland Masse, de régisseur van het Domaine des Hospices de Beaune te lezen: Hij had alleen maar regen gezien in Puligny-Montrachet, maar zeker geen hagel! Een opmerking die in de Bourgogne, en met name in Puligny, met de nodige scepsis werd ontvangen. Hoe dan ook, dat de oogst 2012 in de Bourgogne is gedecimeerd, is mij inmiddels wel duidelijk.
Ondanks de enorm toegenomen kennis en technische hulpmiddelen in wijngaard en -kelder blijkt eens te meer dat wijnbouw gewoon mensenwerk blijft, waarbij Loeder Natuur regelmatig met een valse grijns toekijkt…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com