COLUMN september 2015

Classicus

Column Frank Jacobs

In mijn vorige column schreef ik over passie. Uiteraard voornamelijk over passie voor wijn. Wijn is een product dat die passie heel snel kan oproepen, zoals elke rechtgeaarde liefhebber wel weet. Het mooie bij wijn is ook dat die passie voor het product in het algemeen blijvend is, maar dat de voorkeuren voor bepaalde wijnen, wijngebieden en wijnlanden niet altijd hetzelfde blijven. Een kwestie van ontwikkeling en verandering van smaak natuurlijk. En niet te vergeten van modegrillen.

Ook de wijnwereld en de wijndrinker ontkomen niet aan bepaalde golfbewegingen, waardoor bepaalde wijnen, -streken, of -landen om welke reden dan ook een tijdlang populair zijn bij de inkopers van grote supermarktketens en wijnhandels. En aangezien die inkopers, samen met wijnjournalisten die het ook wel lekker vinden weer eens over iets anders te kunnen schrijven, bepalend zijn voor hetgeen een groot deel van de wijnconsumenten in hun winkelwagentje of boodschappentas stopt, heeft dat een onmiskenbare invloed op de – vaak tijdelijke – voorkeur van veel wijndrinkers.

Plotseling is de bleekgekleurde rosé, zoals we die eerst vrijwel louter in de Provence tegenkwamen, klaarblijkelijk de universele standaard voor elke wijnproducent ter wereld en is een diepgekleurde rosé aan de straatstenen niet meer te slijten. De domme inkoper die daar toch nog een partij van heeft ingekocht ziet die flessen tot zijn afgrijzen verstoffen in het schap.

Uit het niets werd ook Sauvignon Blanc uit Marlborough populair. Nou ja, bijna uit het niets. Het had natuurlijk ook met een stevig productieoverschot ter plaatse en daarmee met een steeds lagere prijs te maken, iets waar inkopers nu eenmaal dol op zijn. Totdat de consument wel een beetje genoeg kreeg van de door methoxypyrazines gedomineerde groene en vegetale aroma’s in veel van deze wijnen en ze langzaam maar zeker steeds vaker links liet liggen.
Zo zijn er voorbeelden te over en nee, over de populariteit van Prosecco ga ik het op deze plaats zeker niet hebben.

Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik veelal aan deze wijnmodegrillen kan ontkomen. Hetgeen overigens niet betekent dat ik met oogkleppen op door het leven ga en niet geïnteresseerd ben in de nieuwe ontwikkelingen in wijnland. Zo vind ik dat er in de Jura momenteel fascinerend goede wijnen geproduceerd worden, dat een aantal producenten in Griekenland het volgen waard is en dat sommige vins naturels uitermate spannend kunnen zijn. Maar de echte grillen gaan aan mij voorbij.

Waarom? Omdat er ook in de vineuze wereld nu eenmaal een aantal vaste waarden is, waar een wijnliefhebber zich altijd aan kan vasthouden en steeds weer naar kan terugkeren. Welke? Simpel, de echte klassewijnen van deze wereld: indien op topniveau geproduceerd gaat er niets boven witte en rode Bourgogne, rode Bordeaux, gerijpte vintage port, Duitse Riesling, Syrah uit de noordelijke Rhône en Chenin Blanc uit zowel de Loire als Zuid-Afrika. Ik ben en blijf nu eenmaal een vineuze classicus…Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com