COLUMN augustus 2007

Mouton ’95

Column Frank Jacobs

Eind van dit jaar verschijnt het boek ‘Legendarische wijnverhalen’ van collega Gert Crum en mij. Een boekje vol met spraakmakende, hilarische, verbazingwekkende en vooral waar gebeurde verhalen uit de wijnwereld. Het onderstaande verhaal staat er niet in. Niet omdat het niet hilarisch genoeg is, maar simpelweg omdat het té recent plaatsvond. Toen ik het verhaal van een van de direct betrokkenen hoorde, was de deadline voor het boek al verstreken. Ik wil het u toch niet onthouden.

Enige tijd geleden liet een echtpaar een uitgebreide verbouwing uitvoeren aan hun huis. De aannemer, type echte Bourgondiër, had hen tevoren gezegd dat alles goed zou komen, maar dat hij één zwak punt had: plannen. Dat bleek. De verbouwing duurde en duurde. Na ongeveer een half jaar wilde het echtpaar, ondanks de duur van de verbouwing een gebaar maken om hun geloof in de goede afloop aan de aannemer kenbaar te maken. Met de woorden: “We hebben er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt,” werd hem dan ook een cadeau overhandigd. Aangezien de opdrachtgever een fanatiek wijnliefhebber met een mooie kelder is, werd het een fles Mouton Rothschild 1995. De aannemer was oprecht blij en verrast door het gebaar. Hij reageerde enthousiast, maar ook enigszins beduusd: “Dat had nou echt niet gehoeven!”

In de maanden die volgden vorderde de verbouwing langzaam, maar gestaag en kwam de fles Mouton nog menigmaal ter sprake. “Wanneer zou ik hem kunnen drinken?” was een regelmatig door de aannemer gestelde vraag. “Nou, je zou hem nu wel zo langzamerhand kunnen proberen,” was steevast het antwoord van de wijnkenner. De verbouwing werd eindelijk voltooid en het echtpaar hoorde geruime tijd niets meer van de aannemer. Tot zeer onlangs de telefoon rinkelde en de aannemer zich meldde met de vraag: ”Zou ik nog ergens een fles van die Mouton Rothschild 1995 kunnen kopen?” Op de als antwoord geuite wedervraag: “Hoezo?” vertelde de aannemer zijn verhaal. De afgelopen week had de aannemer een fikse ruzie met zijn vrouw. Niets bijzonders, dat komt immers in de beste families voor. Toen hij aan het eind van de middag thuiskwam, zat zijn vrouw met een triomfantelijke en uitdagende blik in de kamer op hem te wachten. Voor haar stond een glas wijn en daarnaast de geopende en halflege fles Mouton Rothschild 1995. Louter om hem te pesten had zij zijn lang gekoesterde fles opengetrokken. De aannemer ontstak in helse woede. Hij pakte de fles Mouton, slingerde hem, met alle kracht die hij in zich had, tegen de muur en rende onder het uiten van enige verwensingen het huis uit. Toen hij ’s avonds laat weer terugkeerde, kon hij, wat hij ook probeerde, het huis niet meer in. Zijn vrouw had, geschrokken door zijn hevige reactie, de politie gebeld en nieuwe sloten op de voordeur laten zetten. De aannemer bracht die nacht in een hotelkamer door.

Mijn vrouw en ik hebben geen fles wijn, maar wel een kat die Mouton heet en in 1995 geboren is. Gelukkig voor het beestje hebben wij niet zo vaak ruzie…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl