COLUMN november 2008

Klassiek en statistiek

Column Frank Jacobs

September was nog maar net aan zijn tweede helft begonnen toen er een persbericht uit Bordeaux op de virtuele deurmat van de e-mailinbox van mijn computer viel. Daarin wist men mij te melden dat het oogstjaar 2008 wel eens grote overeenkomsten zou kunnen gaan vertonen met het jaar 1988. “Het klimaat (gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, regenmetingen), de fenologische stadia, de wijnoogstgegevens en de opbrengstprognoses van de twee jaargangen zijn vrijwel gelijk,” zo konden de spindoctors uit Bordeaux mij reeds vertellen. “De jaargang 1988 is gekwalificeerd als klassiek,” zo voegden ze er voor alle zekerheid nog maar even aan toe. En dat alles voordat er nog maar één enkele druif geplukt was!
Het persbericht begon met enkele tabelletjes die moesten aantonen dat de gemiddelde temperaturen in de maanden mei tot en met augustus, alsmede de millimeters regenval en het aantal zonne-uren in de periode van januari tot en met augustus dit jaar enigszins overeenkomen met de cijfers van 1988. “Er zijn drie soorten leugens,” sprak de Britse staatsman Benjamin Disreali al in de negentiende eeuw: “Leugens, grove leugens en statistieken.” Want wanneer viel die regen exact en wanneer scheen de zon volop? Regende het in de winterperiode, waardoor de wijngaard een waterreserve kon opbouwen, of regende het tijdens en na de bloeiperiode van de druivenstokken, waardoor allerlei schimmelziekten de kop op konden steken? En de zon, scheen die volop in het vroege voorjaar, of juist in de maanden juli en augustus, tijdens de rijpingsperiode van de druiven? Dat maakt nogal een verschil.
Toen ik de moeite nam om het persbericht eens helemaal door te lezen, kwam de spreekwoordelijke aap al snel uit de mouw: “Dit jaar hebben wijngaardgroei en rijpingstempo van de druiven zich moeten aanpassen aan het weer, dat heel wisselvallig was. Stevige buien en zon, koude en warme periodes wisselden elkaar soms abrupt af.” Aha, dat klinkt al heel wat anders. Ook in de karakteristieken van de verschillende maanden las ik een aantal zaken die de waarheid wat minder geweld aandoen dan voornoemde statistische gegevens en een realistischer beeld schetsen van een uitermate moeilijk groeiseizoen. Zo werd er ondermeer gerept van flinke vorst begin april, waardoor talrijke knoppen werden vernietigd en de vorming van de trossen schade opliep en van een grillige meimaand met hevige stormen, talrijke buien, weinig zonne-uren en het verschijnen van meeldauw. En van frisheid en periodes met onweer en regen aan het begin van de maand juni, juist tijdens de bloeiperiode die op dat moment startte. Daarna wordt melding gemaakt van een mooie julimaand met vooral droog weer en een tekort aan regen, zomerse temperaturen, buitengewoon veel zonne-uren, maar ook enkele hagelbuien, gevolgd door een druilerige augustus met minder zonne-uren, maar meer dan gemiddelde neerslag. Hoe ‘klassiek’ kan een oogstjaar zijn? Bordeaux is echter niet het enige wijngebied dat aan het bespelen van de media en daardoor het beïnvloeden van de publieke opinie doet. Een andere prestigieuze Franse appellation wist te melden dat veel dit jaar zou afhangen van de wijze waarop de wijnboer in de wijngaard gewerkt had. De wijn zou dit jaar namelijk “in de wijngaard worden gemaakt”. Zo, dat is nieuws. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat dit in dergelijke klassieke appellaties ieder jaar het geval is…

Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl