COLUMN november 2009

Météo

Column Frank Jacobs

Bordeaux aan de vooravond van de oogst. Een korte, effectieve trip naar twee bedrijven: Château Preuillac in de Médoc en Château Brown in Pessac-Léognan. Een perfect voorbeeld van Europese integratie en samenwerking. Beide châteaux zijn voor 50% eigendom van de Nederlandse familie Dirkzwager en de Franse familie Mau. Beide families deden al vele jaren zaken met elkaar, besloten in een nieuw project te stappen en samen château-eigenaar te worden. In 1998 werd Preuillac gekocht, in 2004 volgde Brown. Cees Dirkzwager, telg uit een Schiedamse familie van jeneverstokers en Jean-Christophe Mau, vijfde generatie uit een familie van wijnhandelaren, zijn in de loop der jaren ook persoonlijk bevriend geraakt. Dat blijkt onmiddellijk uit de hartelijke begroeting tussen beiden. Op z’n Frans, met een zoen op beide wangen. Met de Frans-Nederlandse betrekkingen zit het hier in elk geval wel goed. In de afgelopen tien jaar zijn miljoenen geïnvesteerd, vooral in de wijngaarden en kelders. Tijdens de proeverijen blijkt dan ook dat de wijnen van beide bezittingen de afgelopen jaren opvallend zijn verbeterd. Ze zijn eleganter, zachter, fruitrijker en hebben rijpere tannines, iets waarop adviserend oenoloog Stéphane Derenoncourt ongetwijfeld ook zijn invloed zal hebben gehad.
Op het moment van ons bezoek zijn de witte druiven van Brown al binnen en de rode op beide bezittingen bijna rijp. De aanvang van de oogst bij Brown staat over een week gepland en die bij Preuillac een dag of zes daarna. We lopen door de wijngaard van Preuillac en proeven de druiven van een van de beste stukken met oude stokken merlot. De druiven hebben inmiddels al een potentieel alcohol van 14,2%, maar de zuurgraad is aan de lage kant. Volgens Jean-Christophe Mau wordt 2009 een goed oogstjaar, maar kan wat regen in de periode voor de oogst het verschil maken tussen een wijn in stijl vergelijkbaar met het fantastische 2005, of het overrijpe 2003. Nog meer dan in andere tijden van het jaar staat het leven van Jean-Christophe in deze periode in het teken van de weersverwachting. Hij laat ons een fax van Météo France zien met de weersvoorspelling voor de komende dagen. Gelukkig wordt er in het weekend regen verwacht. Als wij hem vertellen over de Nederlandse buienradar met zijn exacte voorspellingen en beelden van elke willekeurige locatie, kijkt hij verbaasd. Blijkbaar is dat een fenomeen dat meer past bij over het weer pratende en mopperende Nederlanders dan bij de meer op zon ingestelde Fransen. Wanneer we later van de Médoc naar de Graves rijden, spatten de eerste regendruppels tegen de voorruit van de auto en verschijnt er een glimlach op het gezicht van Jean-Christophe. Bij Brown aangekomen is het eerste wat hij doet informeren naar het aantal millimeters regen dat is gevallen en kijkt hij met tevredenheid naar wat plasjes in de wijngaard.
Vanuit ons vliegtuig dat een aantal uren later opstijgt van Mérignac, zie ik wolken die zich samenpakken boven Bordeaux. Ik voel bijna dat Jean-Christophe op hetzelfde moment ook naar boven kijkt, maar geen enkel oog heeft voor het overvliegende toestel...



Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com