COLUMN oktober 2013

Wijncursusje

Column Frank Jacobs

Nee, een groot wijnkenner zou ik hem zeker niet willen noemen, alhoewel hij het met deze constatering zelf ongetwijfeld hardgrondig oneens zou zijn geweest. In zijn recensies speelde wijn dan ook hooguit een tweede of derde viool en was daarbij volledig ondergeschikt aan hetgeen er op het bord verscheen. De wijnliefhebber mocht al blij zijn als er enkele woorden aan de gedronken wijn of aan de wijnkaart werden gewijd.

Verschillende keren heb ik tijdens perslunches en -diners met Johannes van Dam aan tafel gezeten, een aantal maal naast hem, wat me de fascinerende gelegenheid gaf hem letterlijk van dichtbij aan het werk te zien en te horen en me te verbazen over zijn ongelooflijke kennis van de ingrediënten en bereidingswijzen van de meest diverse en uiteenlopende gerechten. Maar dat niet alleen, ook over allerhande andere onderwerpen had hij een grote kennis van zaken en een zeer uitgesproken mening, die hij dan ook liefst luidkeels en met grote stelligheid verkondigde.

De meest invloedrijke culinair recensent, een culinair icoon, voedselautoriteit, - controleur en -rechercheur, een schoolmeester, dominee, wereldverbeteraar en een waarheidsfundamentalist voorzien van een onstilbare waarheidsdrang en een onwankelbaar zelfvertrouwen. Van Dam was het allemaal. Daarnaast was hij volstrekt concessie- en compromisloos, kritisch, erudiet en belezen, ijdel, pedant, markant, eigenzinnig, geroemd en gevreesd. Verder was hij authentiek en mede daardoor wars van uiterlijk vertoon en dikdoenerij met dure, prestigieuze ingrediënten en pretentieus geknutsel op het bord. Maar hij was ook een immer corrigerende betweter, querulant en bemoeial, een knorrige, humeurige brombeer, misnoegd, zelfingenomen, ironisch, vilein, irritant en bij tijd en wijle zelfs kwaadaardig. Kortom, een uitermate complex en moeilijk mens voor zichzelf en voor anderen en tegelijkertijd ook een wat eenzaam en tragisch persoon.

Maar een eminent wijnkenner? Nee. Hoogstwaarschijnlijk zal croquettenaficionado Van Dam daar vanuit het culinaire walhalla – ik ben ervan overtuigd dat hij daar nu zit, Petrus zal bij de selectie aan de poort geen enkele kans hebben gehad en Johannes zal zichzelf ongetwijfeld zonder enige vorm van gêne de culinaire hemel in hebben geprezen – tegen aanvoeren dat een afgewogen wijnkeuze bij zijn favoriete gerecht, stamppot rauwe andijvie met een gehaktbal, nu eenmaal niet zo belangrijk is.

Hoewel ik op het standpunt sta dat een lekkere fles wijn en een lekker gerecht die niet perfect bij elkaar passen ook een heel plezierige maaltijd kunnen opleveren, geniet ik, helaas slechts een enkele keer per jaar, toch altijd enorm als zich zo’n magisch ‘een plus een is drie’ moment voordoet. Iets dat overigens met een goede cru uit de Beaujolais of een fraaie droge Duitse Riesling zomaar het geval zou hebben kunnen zijn bij die stamppot en gehaktbal van Van Dam.

“Ik eet mezelf op deze manier natuurlijk wel het graf in,” zei hij menigmaal en we moeten helaas constateren dat hij ook ditmaal weer het gelijk aan zijn zijde had. Nu dat eenmaal zo is, misschien hierboven toch maar eens kijken of er wellicht nog een leuk wijncursusje in het dagbestedingsprogramma is opgenomen, Johannes...Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com