COLUMN oktober 2015

Hole in one

Column Frank Jacobs

‘De laatste, denk ik.’ Dat was de titel van de column van journalist en cineast Jan Vrijman – een uit de tweede wereldoorlog daterend pseudoniem van Jan Hulsebos – op de voorpagina van Het Parool op 10 mei 1997. Een column – geschreven onder zijn tweede pseudoniem Journaille – waarin hij zijn naderend afscheid van deze wereld bekend maakte, die een diepe indruk op mij maakte en die ik met tranen in de ogen las, herlas, uitknipte en jarenlang bewaarde. Amper drie weken later overleed hij aan kanker.

Nee, ik kan u geruststellen – en sommigen onder u wellicht teleurstellen – voor zover ik weet heb ik niets onder de leden en ook geen vergevorderde plannen dit aardse bestaan binnen afzienbare tijd te verlaten. Wel heb ik de hoofdredacteur van dit prachtblad enige tijd geleden laten weten te willen stoppen met het schrijven van deze stukjes. Na drieëntwintig jaar columns schrijven is de inspiratie toch wat aan slijtage onderhevig en heb ik ook het gevoel dat alles wel zo ongeveer gezegd is. Ook al doet onze vineuze nar met zijn idiote strapatsen nog zo zijn best en zou het zijn masochistische ego ongetwijfeld strelen, ik kan nu eenmaal niet in elk nummer van Perswijn een column aan zeiksnor wijden.

Gelukkig heb ik ter vervanging van het schrijven van deze stukjes en het doceren aan de Wijnacademie en Magister Vini inmiddels een ander tijdverdrijf gevonden. Zoals ik veertig jaar geleden als bij toverslag door het wijnvirus werd getroffen – iets dat nooit meer is overgegaan, maar juist zo hevig was dat ik er uiteindelijk maar mijn beroep van heb gemaakt – ben ik sinds ruim een jaar met de golfbacil besmet geraakt. Toch iets onder de leden dus, maar gelukkig onschuldig van aard. De besmetting lijkt echter net zo ernstig als die met het wijnvirus indertijd. Dat ik er ooit nog mijn beroep van maak, ligt logischerwijs niet meer voor de hand, maar het feit dat ik dit jaar al meer dan honderdvijftig dagen op de golfbaan heb gestaan, geeft de impact van de besmetting wel enigszins weer. Wat mij betreft kunnen daar het komend jaar nog wel wat dagen bij. Kortom, vervelen zal ik mij zeker niet.

Tot slot een woord van dank. Natuurlijk aan de (inter)nationale wijnwereld als bron van inspiratie voor al deze columns. Niet alleen voornoemd poseur en zelfverklaard wijnmaker in een recent en een bedrijf als de Wijnbeurs in een wat grijzer verleden, die het mij met hun malle publicitaire fratsen wel erg makkelijk maakten – opmerkelijk dat ze allebei zijn overgenomen en in dezelfde stal beland waar een sodeknetterse tekstschrijver voor een constante brij aan wijnvoordelige onzin zorgt; toeval bestaat niet! – maar daarnaast aan alle serieuze mensen in wijnland. Natuurlijk aan mijn mederedactieleden en andere collega’s in dit vak, maar bovenal aan u, lezer van Perswijn, die deze stukjes niet oversloeg, maar steeds weer las en er, positief en soms ook negatief, op reageerde. Dank!
Wanneer die eerste hole-in-one valt, laat ik het u weten….Frank Jacobs
Snelleveldstraat 52
1107 VW Amsterdam
tel: 020-6978347
fax: 020-6978347
mobiel: 06-54622112
e-mail: fjacobs@wxs.nl
Internet: www.winepeptalk.nl

  • Lid van de F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritueux) www.fijev.com