HET LAATSTE NIEUWS

De verkoop van mijn boeken 'Wijn en bewaren - Van trapkast tot wijnkelder’ en ‘Legendarische wijnverhalen’ loopt gelukkig nog altijd lekker door. Zodanig zelfs, dat ze bij de meeste boekhandels inmiddels allebei helemaal uitverkocht zijn. De titel Wijn en bewaren - Van trapkast tot wijnkelder zegt eigenlijk al voldoende. Het is een boek dat antwoord geeft op vragen over onder meer de mogelijkheden van het bewaren van wijn, het inrichten en beheren van een wijnkelder, het bepalen van de juiste drinktermijn, het aankoopbeleid en investeren in wijn en het correct gebruiken van verschillende wijn(kelder)attributen. Niet alleen voor de bezitter van een imposante wijnkelder, maar juist ook voor degene die een voorraadrekje in de meterkast heeft staan. Lees meer over dit boek… Legendarische wijnverhalen is een boek vol smakelijke, vermakelijke, verbazingwekkende, informatieve en soms zelfs hilarische verhalen rondom wijn: Welke wijnen dronken zes bankiers van Barclays tijdens hun diner dat niet alleen als het duurste ooit de geschiedenis zou ingaan, maar uiteindelijk ook leidde tot hun ontslag? Wat kostte de wijn die Helmuth Kohl tijdens een bezoek aan Londen cadeau kreeg? Wat ligt er in de privékelder van Château Lafite-Rothschild? Deze en nog tientallen andere verhalen komen in dit boek aan bod. Evenals Wijn en bewaren - Van trapkast tot wijnkelder maakte ik ook dit boek samen met collega wijnschrijver Gert Crum. Lees meer over dit boek… Uitgeverij Het Spectrum heeft van beide zeer fraai uitgevoerde en handzame boekjes gemaakt, die € 12,95 kosten.

Enkele activiteiten in de komende periode:

Op gebied van wijneducatie staat tot aan de zomervakantie elke veertien dagen een les ‘analytisch wijnproeven’ aan de studenten van de vinologenopleiding van De Wijnacademie op het programma. www.vinoloog.nl

In september 2013 startten we met het derde begeleidingstraject op weg naar de titel Magister Vini voor een groep reeds gediplomeerde vinologen. Ook in de eerste helft van dit jaar verzorg ik weer een aantal begeleidingsdagen ter voorbereiding op het examen MV. Op dit moment telt Nederland vijf mensen die in het bezit zijn van het diploma Magister Vini, het allerhoogste wijndiploma in dit land. De Wijnacademie heeft vijf jaar geleden het begeleidingstraject naar het examen voor dit diploma op zich genomen. De Stichting Magister Vini en de Wijnacademie hebben mij gevraagd een deel van de begeleiding, plus het onderdeel proeftechniek tijdens het twee jaar durende traject te verzorgen. Het begeleidingstraject voor de eerste en tweede groep kandidaten is inmiddels afgerond. Van de eerste groep hebben 2 kandidaten in twee jaar tijd alle examens gehaald en hun scriptie succesvol afgerond – een indrukwekkende prestatie! Zij hebben in januari 2012 dan ook het felbegeerde diploma ontvangen en mogen de prestigieuze titel Magister Vini voeren en de letters MV achter hun naam zetten. Een aantal anderen uit de eerste twee begeleidingstrajecten is nog slechts één examen en/of een scriptie van de titel MV verwijderd en in de tweede helft van 2014 zullen er dan ook vrijwel zeker een paar nieuwe Magistri Vini bijkomen! In totaal zal deze derde lichting kandidaten in twee jaar tijd minimaal 10 keer bij elkaar komen om zich voor te bereiden op het examen. Het eerste module-examen – theoretisch over wijnbouw en praktisch over witte wijnen – is inmiddels achter de rug en de resultaten zijn hoopgevend. De eerste helft van dit jaar gaat het begeleidingstraject verder met als theoretisch onderdeel vinificatie en als praktisch thema rode wijnen. Kandidaten voor het vinologenexamen moeten voor de verschillende theoretische modules ondermeer allerlei feitjes leren en tijdens het proeftechnische examen de wijn analyseren om tot een juiste herkomst ervan te komen. Bij het examen Magister Vini gaat het allemaal heel anders. Daar wordt er juist getoetst op hetgeen je in de praktijk met een bepaalde wijn kan doen. Marketing, inkoop, verkoop en natuurlijk proeven, het komt allemaal aan de orde. Met als doel een allrounder in de (inter)nationale wijnhandel te worden. Naast de zeven module-examens wordt elke kandidaat ook beoordeeld op een te schrijven scriptie over een onderwerp naar keuze. Mocht u belangstelling hebben, het aanmeldingsformulier vindt u op: www.magistervini.nl.

Zoals u wellicht hebt vernomen zijn de veilinghuizen AAG (Arts & Antiques Group, voorheen Amsterdam Auctioneers Glerum) en Winefield’s in mei 2012 op wijngebied een strategische samenwerking aangegaan. Inmiddels zijn al een achttal gezamenlijke veilingen georganiseerd, die succesvol zijn verlopen. Weliswaar is mijn bemoeienis met de veiling in de huidige constructie wat minder intensief dan voorheen, toch is het nog altijd mogelijk eventuele wijnen die u wenst te verkopen kosteloos door mij te laten taxeren en daarna desgewenst in te brengen voor de veiling. De komende veilingen staan op 6 april en 22 juni gepland.  www.veilinghuisaag.com en www.winefields.nl

In mei ben ik voor de derde maal voorzitter van de examencommissie bij het examen voor de titel SWEN Register Wijndocent. Dir register is ingesteld door het Productschap Wijn met als doel het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit te realiseren is het noodzakelijk eisen te stellen aan het beroep wijndocent. Wijndocenten die lesgeven op niveau I en/of II van de SWEN en die aan de gestelde eisen voldoen komen in aanmerking om, na het succesvol afleggen van het examen, de titel SWEN Register Wijndocent te voeren. Het examen is tot stand gekomen in samenwerking met PLATO, het onderwijskundig adviesbureau verbonden aan de Universiteit Leiden. Voor meer info zie: www.registerwijndocent.nl

Ook staan er weer een paar reizen op het programma. Zo bezoek ik in april als medebegeleider tijdens de jaarlijkse studiereis van de studenten van de vinologenopleiding van De Wijnacademie een week lang de Loire en Bordeaux, met ondermeer bezoeken aan en proeverijen bij châteaux als Cheval Blanc, Nenin, Lafite-Rothschild, Guiraud, Giscours en du Tertre. In mei ben ik, evenals in 2010, uitgenodigd het Internationales Riesling Symposium in het prachtige Schloss Reinhartshausen in Erbach in de Rheingau bij te wonen. Ook met de deelnemers aan het begeleidingstraject Magister Vini maken we een studiereis. In juni gaan daartoe in de richting van de Pfalz waar we een aantal van de meest prominente Weingüter zullen bezoeken. In juli breng ik, zoals de laatste jaren gebruikelijk, een zeer uitgebreid bezoek aan de Bourgogne, waar bij gerenommeerde producenten naast de jongste oogst van het vat ook de meest recent gebottelde oogst en oudere jaargangen zullen worden geproefd. Tot slot gaat het in augustus voor de derde keer richting Duitsland, ditmaal als deelnemer aan een persreis, waarbij de Mosel, de Mittelrhein, de Rheingau en Rheinhessen worden aangedaan.

Enkele recente activiteiten:

Ook de afgelopen periode stonden er flink wat activiteiten op stapel. Zomaar even een kleine greep uit een aantal van mijn bezigheden in de afgelopen maanden:

Op gebied van wijneducatie stond er ook de afgelopen maanden natuurlijk weer elke veertien dagen een les ‘analytisch wijnproeven’ aan de studenten van de vinologenopleiding van de Wijnacademie in mijn agenda. www.vinoloog.nl

Voor reeds geslaagde vinologen die bij willen blijven, verzorgde ik in september een nascholingscursus op verzoek van de Verenigde Vinologen Nederland. Voor meer info, zie hier

In september was ik wederom jurylid bij de Nederlandse finale van het Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne. Meer over deze wedstrijd op www.ambassadeurschampagne.com

Ook al in september was ik opnieuw voorzitter van het professionele panel dat jaarlijks de ingezonden wijnen van Nederlandse bodem proeft, beoordeelt en bij voldoende kwaliteit eventueel van medailles voorziet. Het niveau van de Nederlandse wijnen lijkt nog elk jaar te stijgen. In totaal werden er verleden jaar dan ook drie gouden, 14 zilveren en 24 bronzen medailles uitgereikt. Voor meer info zie hier

In oktober was ik voor de tweede maal voorzitter van de examencommissie bij het examen voor de titel SWEN Register Wijndocent. Dir register is ingesteld door het Productschap Wijn met als doel het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit te realiseren is het noodzakelijk eisen te stellen aan het beroep wijndocent. Wijndocenten die lesgeven op niveau I en/of II van de SWEN en die aan de gestelde eisen voldoen komen in aanmerking om, na het succesvol afleggen van het examen, de titel SWEN Register Wijndocent te voeren. Het examen is tot stand gekomen in samenwerking met PLATO, het onderwijskundig adviesbureau verbonden aan de Universiteit Leiden. Voor meer info zie: www.registerwijndocent.nl

Ook in oktober bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens de Elzas. De bezoeken aan en proeverijen bij een aantal topproducenten als Domaine Weinbach van de dames Faller, Domaine Zind-Humbrecht en Domaine Schoffit maakten veel indruk. Misschien nog wel het meest indrukwekkend was om samen met Bernard Schoffit een uitgebreid bezoek te brengen aan de Rangen in Thann, de steilste wijngaard van het gebied. Voor een verslag zie hier

In november stond er een drietal trainingsavonden voor het personeel van de Dirck III slijterijen op het programma, uiteraard inclusief een proeverij van een aantal wijnen uit het eigen assortiment. Het thema vormde ditmaal het aanbod van wijnen voor de Kerstdagen, waarbij ook de nodige aandacht uitging naar de culinaire mogelijkheden bij die wijnen. www.dirckiii.nl

In december verzorgde ik in opdracht van Wines of South Africa  een proeverij van louter wijnen die de maximale waardering van vijf sterren hadden gekregen in de Platter’s South African Wine Guide, de belangrijkste wijngids van Zuid-Afrika. Zie voor meer informatie: www.wosa.nl; www.wosa.nl/actueel/nieuws/platters-5-sterren-proeverij en www.wineonaplatter.com

In maart vond de jaarlijkse open dag en avond van de Wijnacademie plaats, waarbij ik enkele presentaties in combinatie met een proeverij verzorgde om de geïnteresseerden te laten zien hoe het er tijdens een analytische proefles van de Wijnacademie aan toe gaat. Inschrijven voor de vinologenopleiding 2014–2015 is tot augustus nog mogelijk. Voor informatie zie: hier

Over het begeleidingstraject naar het allerhoogste wijndiploma in ons land, Magister Vini, heeft u hierboven al iets kunnen lezen. Op maandagen in september, oktober, november 2013 en januari en maart 2014 vonden bijeenkomsten van de eerste en tweede module voor de derde lichting plaats. Voor meer info, zie www.magistervini.nl

Columns:

Het lijkt mij leuk om de bezoekers van de site regelmatig de gelegenheid te bieden een recent artikel van mijn hand te lezen. Daarom zal op deze plaats regelmatig een link worden geplaatst naar mijn laatste column voor het blad Perswijn.