small textbig text

reis 14 menu
line

ZUID-AFRIKA

De officiële naam is Republiek van Zuid-Afrika / Republic of South-Africa met een oppervlakte van 1.221.037 km² en ongeveer 40.560.000 inwoners. Er worden verschillende talen gesproken waarvan 9 Afrikaanse talen, Afrikaans (een soort Nederlands) en Engels. Men betaalt hier met de rand die ongeveer 0,12 euro waard is.

Zuid-Afrika is het zuidelijkste land op het Afrikaanse continent. Het ligt aan de Indische en Atlantische Oceaan en grenst in het noorden aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Swaziland en Mozambique.

Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit een tamelijk vlak hoogland met een gemiddelde hoogte van 1000-1800 m. Het klimaat is subtropisch en wordt gematigd door de hoogte. De gemiddelde temperatuur in Kaapstad is 16,5°C, die in Johannesburg (veel noordelijker, maar op 1750 m hoogte) 16,2°C. Twee zeestromen beïnvloeden het klimaat in de kustgebieden: de Benguelastroom koelt de westkust af (Port Nolloth: 14,2°C) en de Agulhasstroom verwarmt de oostkust (Durban: 20,6°C). De regen valt voornamelijk in de zomer en varieert van ca. 1000 mm aan de oostkust, tot ca. 100 mm in de Kalahari. Het uiterste zuidwesten heeft droge zomers en vochtige winters.

Al vanaf 1652 hebben de Nederlanders een duidelijke invloed gehad in de ontwikkeling van het land. Het was Jan Anthonisz van Riebeeck, (1619-1677) die als Nederlands koloniaal pionier in opdracht van de VOC een verversingsstation (met moestuin en brouwerij) opzette aan de Kaap de Goede Hoop (6 april 1652), dat uitgroeide tot een kolonie (Kaapkolonie). Als voormalig scheepsarts had hij kijk op de uitwerking van wijn op ziektes als scheurbuik en besloot om een aantal druivenstekken naar Zuid-Afrika te halen. Met succes werd in 1659 de eerste druivenoogst tot wijn gevinificeerd. Door de grote vraag van de schepen kwamen er steeds meer kolonisten die een stuk grond omtoverden in een wijngaard om zo in de behoefte te kunnen voorzien. Met de komst van een nieuwe commandant Simon van der Stel omstreeks 1679 zijn de regels voor het maken van wijn aangescherpt, wat er toe bijdroeg dat er wijn van betere kwaliteit ontstond. In 1685 was het van der Stel die Constantia als wijnbouwgebied op de kaart zette, wat er toe leidde dat in 1692 de aldaar gemaakte wijn in Europa tot de betere gerekend werd. Door vele politieke invloeden en veranderingen is er gedurende de eeuwen met wijnbouw nooit echte kwaliteit neergezet.

Aan het begin van de jaren negentig is de apartheidspolitiek losgelaten en werden de eerste stappen gezet op weg naar een nieuw Zuid-Afrika. Dit gaf tevens een impuls om de wijnbouw verder te verbeteren en bij het opheffen van het quotumsysteem in 1992 was er een opening om via coöperaties en handelshuizen de wijnen grootschalig te exporteren. Zuid-Afrika is, zoals je kunt lezen, al heel lang met wijn bezig, maar pas sinds kort staat kwaliteit in de vorm van wijngaardmanagement hoog in het vaandel. Door de invoering op 6 november 1998 van IP (Integrated Production of Wine) is er een weg uitgestippeld die er voor zorgt, dat er alleen nog wijnen worden gemaakt die gezond en zuiver zijn. Hierdoor zullen er steeds meer wijnen met een individueel karakter ontstaan, en zich losmaken van de eenheidssmaken die ontstaan zijn door de uniforme en beproefde vinificatiemethoden. Door het bestuderen van de bodemgesteldheid, verschillende microklimaten, druivensoorten en varianten kan uiteindelijk de meest optimale kwaliteit worden verkregen zonder overdadig kunstmatig te bemesten of te bespuiten. De stelregel om excellente wijn te maken is eenvoudig: de juiste druivenstok op de juiste plaats in de juiste bodem.

Om een vergelijkbare wijn te maken als in Frankrijk bijvoorbeeld, wordt op de wijngaard Pendoorn in Langeberg-Garcia (Kleine Karoo) een deel van de rode wijn opgeslagen in eiken vaten op 9 meter diepte in kristalhelder bergwater. Nieuwsgierig met wat er met de wijn gebeurt op deze diepte waar een constante temperatuur heerst van ca. 14ºC en waar het aardedonker is, liet Kobus in 2004 voor het eerst enkele vaten Cabernet Sauvignon “afzinken” in het grote waterreservoir dat is aangelegd ten behoeve van irrigatie.

11 maanden later zijn de vaten boven water gehaald en de resultaten zijn opmerkelijk. Er is bijna geen sprake van “eiken” in de geur en de smaak; daarentegen is vanwege de langzame rijping op fust op constante en lagere temperatuur dan gemiddeld een fraaie ronde afdronk ontstaan, doordat de oxidatie (veroudering) langzaam heeft plaatsgevonden. Wat er precies met de wijn gebeurt is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Er zal enige uitwisseling met hout en zuurstof plaatsvinden, maar dit is vele malen minder dan bij gewone lagering in kelders. Het komt er op neer dat de wijn zijn ontwikkeling langzaam, dus positief, gehad heeft zoals in een koel Frans klimaat.

Ook al heeft Zuid-Afrika op dit moment slechts 3,3% van het Wereldvolume aan wijn te bieden, het aantal verschillende bodemsoorten (terroir) en biodiversiteit is op geen plek in de wereld zo groot als hier. Dat belooft heel veel goeds op het gebied van wijn van hoge kwaliteit en individualiteit.

Naast de gebruikelijke druivensoorten zoals rood: cabernet sauvignon, pinotage, shyraz, merlot en cinsaut (cinsault in Frankrijk), en wit: chenin blanc (steen), muskaat (hanepoot), sauvignon blanc, sémillon, chardonnay is er sinds 2002 een nieuwe druivensoort bijgekomen met een heel toepasselijk naam ‘nouvelle’. Deze nieuwe soort is ontwikkeld door professor Chris Orffer uit een kruising van Sémillion en crouchon blanc, ook onjuist bekend als kaapse riesling. De nieuwe druif geeft wijnen met een lage zuurgraad en wordt gebruikt als bestanddeel voor assemblages. Met de jaargang 2005 komt voor het eerst een 100% cepagewijn nouvelle in de verkoop.


De wijnstreken op een rij:

 • Constantia
  - Buitenverwachting
  - Constantia Uitsig
  - Groot Constantia
  - Klein Constantia
  - Steenberg
 • Stellenbosch
  - Beverskloof
  - Kanonkop
  - Simonsig
  - Stellensicht
  - Vergelegen
 • Paarl
  - Nederburg
  - Cathedral Cellar
  - Laborie Estate
 • Franschhoek
  - Boschendal
  - Bellingham
  - Mont Rochelle
  - Ruitersvlei
 • Robertson
  -De Wetshof
  -Graham Beck Winery
 • Wellington
  - Claridge
 • Klein Karoo
  - Boplaas
 • Worcester
  - Romansrivier Winery
 • Durbanville
  - Altijdgedacht
 • Olifants River
  - Cederberg Kelders
 • Douglas en Orange River
  - Douglas Winery
 • Elgin & Walker Bay
  - Paul Cluver Estate
  - Whale Haven

Bekijk ook deze paginas over Zuid Afrika:

steeds meer rode wijn
Integrated Production of Wine (IPW)
Zuid Afrikaanse wijnwetgeving

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina