Diplôme de Sabreur
Je komt het niet elke dag tegen; het Sabreren van een fles Champagne. Ik hoor je al denken, ´wat is dat nu weer`. Sinds de tijd van de kozakken en Napoleon wordt Champagne op spectaculaire wijze met een sabel geopend (gesabreerd). Deze traditie wordt tot de dag van vandaag voortgezet via de Franse Confrérie du Sabre d'Or.
Ik was op 20 november 2005 in de gelegenheid om mij de kunst van het sabreren meester te worden tijdens het grote proefevenement Champagne aan zee in het Kurhaus te Scheveningen. De ambassadeur van de Confrérie du Sabre d´Or heeft mij de kneepjes bijgebracht van het sabreren. Aansluitend heb ik met een sabel op juiste wijze een champagnefles gesabreerd (onthoofd). Vol trots (met een glimlach) heb ik hiermee mijn Diplôme de Sabreur gekregen. Al met al een leuke ervaring.
Het Sabreren van een Champagne is geen activiteit die zomaar door iedereen overal gedaan kan worden. De methode en de maatregelen die men moet nemen alvorens een fles te Sabreren moeten eerst goed door een gecertificeerd Chevalier geïnstrueerd worden. Hoe dit alles in zijn werk gaat kan je op een filmpje zien door het klikken op deze link Het Sabreren van Champagne
Interessante links: