groeien en snoeien van druiven
Snoeimethoden : De druivenplant ook wel wijnstok of wingerd genaamd, is een slingerplant die om altijd vruchten te kunnen dragen teruggesnoeid en opgebonden moet worden. Het snoeien van de wijnstok vindt plaats in de rustperiode van de plant tussen eind november en begin maart en voor kasdruiven tussen eind november en begin januari. Er moet niet gesnoeid worden bij temperaturen onder de -3°C tot -5°C vorst (lichte tot matige vorst) en ook niet, tot twee dagen na de snoei, omdat dan de wonden kunnen invriezen wat ongewenst schade kan veroorzaken aan de plant. Het is heel normaal dat druivenplanten gaan bloeden als ze te laat worden gesnoeid. Dit kan doorgaans geheel geen kwaad. Het stopt vanzelf als de vaten door de zouten dichtslibben. Het is vrijwel nooit voorgekomen dat de plant hier nadeel van ondervindt. Het betekent dat de wortels nog goed werken en dat de sapstuwing op gang is gekomen. Een plant die laat gesnoeid is, kan er meer last van hebben. Er kunnen ettelijke liters vocht uitkomen, dit is echter geen probleem. Klik hier voor een - snoeiplan voor de eerste 4 jaar -
Er zijn diverse snoeimethoden (snoeiwijze) die per land, streek en druivensoort verschillen en waarbij voor en nadelen zijn aan te geven.
De twee bekendste snoeimethoden zijn: Guyot snoei en Cordon snoei.
Guyot snoei: geeft meer opbrengst omdat de meeste vruchtbare ogen behouden blijven. De belasting van de stok is echter groot waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Al het tweejarige hout wordt weggesneden waardoor eventueel door schimmel aangetast hout weg valt. Elk jaar moet(en) een (enkel guyot) of twee (dubbel guyot) nieuwe scheut(en) platgelegd en aangebonden worden. Dit is een tijdrovend en precies werk omdat de kans op scheuring (breuk) aanwezig is. Er blijft weinig oud hout aan de wijnstok waardoor er mogelijk onvoldoende reserves kunnen ontstaan.
Andere groei- en snoeiwijzen :
Hieronder staan een aantal voorbeelden van andere groeivormen zoals gobelet (beker vorm), umbrella (paraplu vorm) zowel vrij aan een paal, als geleid langs draden, en de welbekende struik vorm. De twee paraplu vormen worden toegepast in Michigan State Amerika. De struik vorm is een goedkope en makkelijke wijze van groei en komt over de hele Wereld voor. De gobelet (bekervorm) is zeer oud en is kenmerkend voor de traditionele Middellandse-Zeewijngaarden. Drie of vier twijgen (oud hout) die op twee ogen worden beëindigd, geven zes tot acht takjes. Deze manier van leiden bevordert een optimaal aantal uren zon voor de trossen, maar vereist veel handwerk in de zomer. Deze groeivorm laat mechanisatie van de wijngaard niet toe. Gobelet wordt ook toegepast bij fruitteelt zoals perzikken etc. Dezelfde groei en snoei mogelijkheden kunnen ook worden toegepast voor druiven die in grote potten of containers worden opgekweekt.
Snoei gereedschap :
Overal wordt aandacht besteed aan de ergonomie van gebruiksvoorwerpen, van koffiezet apparaat tot de meest geavanceerde vervoersmiddelen. Ik kwam laatst een artikel tegen over een snoeischaar die op een ergonomisch verantwoorde wijze kan worden aangepast aan je eigen hand. Met twee soorten handgrepen in verschillende maten, driemesafmetingen en drie verschillende terugslagveren is deze schaar aan elke gebruiker aan te passen, ook aan linkshandigen. Een uitkomst voor de professional die tot 15.000 knipbewegingen per dag maakt (foto: Bahco).
- Bahco PX and PXR informatie -
- Gardena informatie -
- Wolf Garten informatie -