small textbig text

De ziel in de fles.

De Ziel: Een mens heeft een ziel, met je ziel onder je arm ergens heen gaan, ziels alleen op de wereld en iets met ziel en zaligheid doen, allemaal uitdrukkingen die iets zeggen over iemands omstandigheden of gemoedrust. Maar wist je dat er ook wijnflessen zijn met een ziel? Als je eens goed naar wijnflessen kijkt zie je dat er bij verschillende flessen een diepe kuil aan de onderzijde van de fles zit. Niet bij allemaal maar vooral bij de betere wijnen lijkt het wel. Ook en vooral zie je dit bij de Champagnefles en andere mousserende wijnen waarbij de kuil dieper is dan bij de rode stille wijnen. Waarom zit die kuil nu in de fles en heeft dit ook nog een naam of betekenis.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; deze kuil noemen we de ziel van de fles (push-up in Engeland).

Bij de Champagne fles is het eenvoudig te verklaren omdat de druk in de fles tussen de 5 en 6 bar kan aannemen en door de bolle vorm aan de binnenzijde van de fles de druk beter zal worden verdeeld. Een tweede voordeel is dat je er met het uitschenken mooi je duim in kan leggen, waardoor je niet de gehele fles hoeft te omvatten met de hand.

Bij de andere wijnen zijn er diverse lezingen over het nut van de ziel die stuk voor stuk waar zijn. Zo zou de fles door de ziel sterker zijn als deze liggend wordt opgestapeld. Dit argument moet je eigenlijk terugvoeren naar de slechtere en onzuiverdere glaskwaliteit in het toegepaste productieproces van vroeger. Bedenk daarbij ook, dat in het productieproces van glas de flessenbodem nooit helemaal vlak zal worden waardoor de fles niet goed rechtop zou staan. Ook zou het in de fles gevormde bezinksel of droesem meer hechtingsoppervlak hebben en duidelijker zichtbaar zijn op de in de fles aanwezige bult (bobbel) waardoor je nog voor het openen van de fles het besluit kan nemen om de fles te decanteren. Doorgaans zie je de ziel vooral bij rode wijn en in kleine mate bij flessen met witte wijn. Bij de laatste variant zal de keuze voor de fles met een ziel berusten op toevalligheid of de aanwezigheid van deze fles tijdens het bottelen. En met de gedachte en de "wetenschap" dat de ziel vooral bij de betere wijnen aanwezig zou zijn, kan het tegenwoordig natuurlijk ook een commercieel argument zijn voor de keuze van dit type fles. Er bestaat ook een - wiskundige formule - die de verhouding aangeeft tussen de diepte van de ziel en de prijs van de wijn.

Ik ben even in mijn wijnkelder gaan kijken en warempel..... vooral de duurdere wijnen bezitten een ziel. Het is voor mij om het even en ik raak niet van mijn stuk want ik weet dat de andere wijnen in de kelder - zonder ziel in de fles - mij toch met ziel en zaligheid zullen bekoren. Dat weet ik met zekerheid want ik heb ze zelf al geproefd.