SMAAKSTIJLEN de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten

auteur Peter Klosse

Smaakstijlen betekenen een doorbraak in het denken over smaak en smaakcombinaties. Smaakstijlen is ook de titel van het verrassende nieuwe boek van Peter Klosse. In zijn vorige boek Smaak legde hij de basis voor de moderne smaaktheorie. Wij zijn nu twee jaar verder en mogen vaststellen dat zijn gedachtengoed inmiddels op brede schaal is overgenomen. Getuige bijvoorbeeld de Allerhande van oktober 2000. Samen met Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek CSO in Wageningen is veel tijd geïnvesteerd in het verbeteren en verfijnen van het denken. Een doelstelling daarbij was het vinden van een invalshoek die een toepassing op veel bredere schaal mogelijk zou maken. Deze is volgens Cramwinckel en Klosse gevonden in het formuleren van Smaakstijlen. Het boek Smaakstijlen maakt de lezer op een bijzonder toegankelijke manier vlot wegwijs in de wereld van de wijnen en gerechten van vandaag. Met de zeer uitgebreide index van wijnen en gerechten valt niet alleen gemakkelijk te bepalen welk type gerechten bij een bepaalde wijn past, maar ook omgekeerd: welk wijntype het gekozen gerecht past. Per smaakcategorie staan ook een aantal passende recepten van meesterkok Theus de Kok van het bekende restaurant De Echoput, dat gespecialiseerd is in het combineren van wijnen en gerechten. Elke smaakcategorie wordt geïntroduceerd met de belangrijke kenmerken zodat men ook zelf in staat is wijnen en gerechten te herkennen en in de juiste categorie onder te brengen.

Het ISBN van deze uitgave is 90.4390.120.2, de prijs fl. 79,50.