small textbig text

| Kurkindustrie 1 | Kurkindustrie 2 | (2008)

Aanplant kurkeik (Quercus suber L) en productie ruwe kurk

Land Aanplant hectare % Wereld bosbouw Productie ton (000) % wereld Productie
Portugal 725,000 33% 175 52%
Spanje 510,000 23% 110 32%
Italië 225,000 10% 20 6%
Frankrijk 22,000 1% 5 1%
Marokko 198,000 9% 15 4%
Algerije 460,000 21% 6 2%
Tunesie 60,000 3% 9 3%
TOTAAL 2,200,000 100% 340 100%

Van de totale hoeveelheid ruwe kurk wordt 15% gebruikt voor de productie van wijnfles kurken. Hiermee is tevens 2/3 van de totale inkomsten gemoeid. Er worden ongeveer 13 miljard kurken per jaar gefabriceerd in een industrie waar ongeveer 30.000 mensen werk vinden. Je moet er niet aan denken dat een groot deel hiervan wekloos wordt door de TCA problemen in de kurk, en de daardoor versnelde opmars van de alternatieve afsluitingen zoals plastic en aluminium schroefdoppen.

De afgelopen jaren zijn er in Spanje en Portugal 120.000 ha. kurkbos aangeplant om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Er is de industrie alles aan gelegen om de problemen met kurk tot het verleden te laten behoren door het aanpassen en verscherpen van de kwaliteit en productie methoden. Het centrum van de kurk industrie in Spanje vind je langs de Costa Brava, in Saint Feliu de Guixols en Selva. In Portugal is kurk industrie te vinden met als belangrijkste gebied Alentejo waar door het droge klimaat en de schrale dorre bodem ideale omstandigheden zijn voor de beste kurk kwaliteit.

lees meer over het ROSA systeemDe firma Amorim uit Portugal heeft als een van de grootste producenten van kurk haar productie proces aan de hoogste stand der techniek aangepast. Het productieproces is vanaf de binnenkomst tot het gerede product, de wijnfles kurk, dusdanig aangepast dat het TCA (2,4,6 tricloroanisole) aandeel in de kurk wordt teruggedrongen tot ongeveer 80%. Ondanks alle verhalen over schroef en kroonkurken zal hiemee de kurk weer een nieuwe toekomst krijgen. Lees meer over kurk bij Amorim en corkfacts.

Bij het oogsten van de bast van de kurkeik liet men onderste deel van de bast gewoonlijk aan de boom zitten. Ongeveer 6 jaar geleden (1998) heeft men vastgesteld, dat in dit onderste deel een verhoogde concentratie TCA aanwezig was dat een nadelige invloed had op de nieuw aangegroeide bast. Met dit gegeven was al direct een grote winst te behalen in het gevecht tegen TCA door ook het onderste gedeelte te oogsten. Dit wordt niet gebruikt voor wijnfles kurken, maar wel voor andere huis tuin en keuken toepassingen.

 

Industrie segmenten Waarde in € (000)
Wijnkurken € 1.000.000
Vloer & Wandbekleding € 300.000
Samengeperste kurk € 100.000
Andere producten € 100.000
Totale kurk productie € 1.500.000


 



naar home page