small textbig text

reis 17 menu
line

MOLDAVIň

Wijncollecties, wijnkelders en ondergrondse steden

Moldavië (Republica Moldova) is een republiek in Zuidoost-Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Prut en Dnjestr (Nistru) en is sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjetunie. Het land wordt in het westen begrensd door Roemenië en voor de rest door de Oekraïne. De hoofdstad is Chisinau (Russisch: Kisjinev). Het land geldt als het armste van Europa. De bevolking is overwegend Moldavisch (een benaming die pas na de scheiding van de rest van Moldavië in zwang kwam; de inwoners van Roemeens Moldavië worden als Roemeens beschouwd). Er zijn Oekraïense, Russische en Gagaoezische minderheden.

De oppervlakte bedraagt ongeveer tweederde van Nederland, met een bevolking van 4,5 miljoen inwoners. De hoofdstad Chisinau heeft er daarvan al 670.000 binnen haar grenzen. Thans bestaat het land uit 10 judets (provincies), één stadsprovincie (Chisinau) en één autonome regio (Gagaoezië).

Moldavië heeft een goed klimaat en vruchtbare landbouwgronden, echter geen grondstoffen. Het resultaat daarvan is dat de 'witte' economie afhankelijk is van fruit, groente, tabak en wijn.

De vele wijnkelders met een grote collectie wijnen is een van de grote waarden van het land en illustreert de lange historie van wijnbouw in Moldavië. De kunst van het wijnmaken is van generatie op generatie overgegaan en is in de historie altijd een symbool van kwaliteit en rijkdom gebleven. De voorraad wijnen in de immense wijnkelders is een statement van hard werken, vakmanschap en traditie door de jaren heen.

De vele soorten wijnen, waaronder ook goddelijke versterkte wijnen, die opgeslagen liggen in de eeuwenoude ondergrondse kelders, kunnen in gunstige klimatologische omstandigheden langzaam tot volle wasdom komen. Hier ontwikkelen zij zich tot wijnen met een fantastisch bouquet, kleur en aroma: goudkleurige witte wijnen en robijn- en steenrode wijnen met aroma's van vers houtovengebakken brood, gedroogd fruit en kruiden. Bij de mooie traminer en muskaatwijnen ontdek je de smaak van dille. De smaak van honing in perfecte dessertwijnen zoals: Gratiesti, Nectar, Trifesti, Trandafirul Moldovei, Auriu, en Moldovan Muskaat. De oude Cahors-achtige wijnen hebben in de smaak het aroma van chocolade, koffie, gedroogde pruimen en zwarte kersen.

Toeristen en bezoekers kunnen tijdens een bezoek aan de kelders een keuze uit meer dan 15 wijnen maken, waaronder diverse jaartal- en versterkte wijnen. De beste en waardevolste wijnen kun je vinden bij: Cricova, Milestii Mici, Cojusna, Stauceni (Het Nationaal Wijnbouw en Wijnmakers College), Chisinau (Het Nationale Instituut voor wijn en wijngaarden, "VISMOS", "Aroma"), Ialoveni, Balti, Peresecina, Hincesti, Taraclia, Comrat, Borceag, Ciumai en Tiraspol.

In de verschillende kelders liggen tussen de 50.000 en 1.000.000 flessen geselecteerde oogstjaren en versterkte wijnen opgeslagen.

In Cricovaīs oudste wijncollectie kan je een joodse koosjere wijn uit het oogstjaar 1902 vinden. In Cricova kunnen bezoekers ook de wijnverzameling van Ghering vinden van voor de Tweede Wereldoorlog, en vele wijnen uit de vijftiger jaren. Voor verzamelaars is hier dé mogelijkheid om bijzondere wijnen te bemachtigen.

Bij Cricova en Milestii Mici loop je als bezoeker als het ware in een ondergrondse stad op een diepte van tussen de 30 en 150 meter. De totale lengte van de ondergrondse (grotten) straat bedraagt 100 km in Cricova en 50 km bij Milestii Mici. De ondergrondse straten hebben net als in steden, namen gekregen van wijnsoorten zoals - cabernet, aligote, feteasca etc. etc.Links naar wijnen uit moldaviŽ:

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--ArgentiniŽ--Zuid-Afrika

overzichtkaart wereld wijnbouw landen
klik op de kaart voor een vergroting

top pagina