Wijngaard Langenberg  
Wijngaard
Langenberg
Wijngaarden in BELGIň
 
Eigenaar: Wim Liekens
Oppervlakte: 3000 m≤.
Druivenrassen: 600 stokken: bianca, phoenix, johanniter, rondo, regent.
Bezoek: op afspraak
Adres: Molenspoor 9, B2460 Lichtaart, BelgiŽ.
Tel.: 0032 014/554607
E-mail: WLiekens@BE.ESTEE.COM
Internet: www.langenberg.tk/

beschrijving van de wijngaard

verleden jaar (2003) heb ik deze wijngaard samen met vrienden aangeplant met als bijkomende doelstellingen :

  1. Studie maken en nagaan ofdat biologische druiventeelt&wijnbouw aanvullend een economisch & educatief toegevoegde waarde kan betekenen in de regio Kempen.
  2. Realiseren van een wetenschappelijk proefproject (wijngaard) met informatie en uitwisselings activiteiten naar de diverse doelgroepen zoals landbouw, amateur liefhebbers en wijngilden, scholen, verenigingen en toerisme
  3. Nieuwe planten en methodes uittesten om uiteindelijk een kwaliteitswijn te produceren op basis van een biologisch en ecologisch evenwichtig proces.

Er is gekozen om enkel te werken met rassen met hoge resistentie tegen ziektes en schimmels. De combinatie van de aanplanting van de stokken in een bedding met worteldoek is uniek en biedt mogelijk heel wat voordelen:

  • Berm : 25 % meer Opp. en zodoende meer warmte captatie.
  • Berm van 30 cm hoogte : druiven staan op 90 cm ipv 60 cm werkhoogte wat resulteert in een aanzienlijke ergonomische werkverbetering.
  • Berm is steeds proper en vrij van plantresten e.d. zodat er een lager risico is van besmetting/schimmels.
  • Worteldoek : betere irrigatie van overtollig water dat resulteert in een drogere ondergrond wat zeer positief is voor het rijpen van de vrucht en het vermijden van schimmels.
  • Worteldoek : vermijdt onkruid en zodus extra werk of gebruik van herbiciden.
  • Worteldoek : houdt langer de warmte in de bodem en heeft rechtstreeks invloed op een langere en betere groei en afrijping van de vrucht.

Onze keuze van de rassen in combinatie van de bermen met worteldoek , een goede bodem , de ideale layout van plantafstand en de biologsche bemesting vormen de basis van een optimale plant/druif die ons in staat moet stellen om daar op termijn een lekkere en gezonde wijn van te maken.

wijnvolume
rood.:
wit...: