Wijngaard Lazarijberg  
Wijngaard
Lazarijberg
Wijngaarden in BELGIň
 
Eigenaar: D. Celis
Oppervlakte: 850 m≤.
Druivenrassen: pinot noir, gewurztraminer, chardonnay, phoenix
Bezoek: op afspraak.
Adres: Lazarijstraat 100, B3294 Molenstede, BelgiŽ.
Tel.: (0032)
E-mail: djazzmail@gmail.com
Internet: www.lazarijberg.be

beschrijving van de wijngaard

De Wijngaard ligt op een zuidwestelijke helling van de 65 meter hoge Lazarijberg in Molenstede. Molenstede is gelegen in het noorden van het Hageland. Opvallend in het Hageland zijn de ijzerzandstenen heuvelruggen. De "Diestiaanse" steenlaag - zo genoemd naar het stadje Diest - neemt tijdens de dag de warmte op en geeft die 's nachts terug af. Ideaal voor een goede narijping in de herfst, waardoor het suikergehalte verhoogd. De ondergrond is zand waardoor de wortels van de wijnstok zeer diep zullen moeten gaan. Zo brengen ze verschillende soorten mineralen en dus smaken in de druif. Bijkomend voordeel is dat ze minder gevoelig zijn voor droogtestress en dat de groei van de druivelaars onder controle blijft.

De wijngaard werd opgestart in 2005 en bestaat uit 285 wijnstokken. Hoofdzakelijk werd gekozen voor het planten van Pinot Gris. Gewurztraminer, Chardonnay en Phoenix zijn de overige rassen. De afstand in de rijen is 1m10 en tussen de rijen 1m80. De rijrichting is noord-zuid. Dat betekent een goede belichting door de zon en droging door de wind die meestal recht of schuin op de rijen waait.

De snoeiwijze is enkele guyot. Een tijdrovend en precies werk. Maar op die manier wordt de opbrengst per druivenstok beperkt. Bijkomend voordeel is dat veel door eventueel schimmel aangetast hout wegvalt. De ranken mogen groeien tot een hoogte van ongeveer 2 meter. Dat is nodig om genoeg bladgroenverrichting te bekomen.

Rondom de wijngaard werd een dubbele haag van meidoorn gezet. Ze geeft bescherming tegen koude winden, en laat net genoeg wind door om voor genoeg droging te zorgen binnen in de wijngaard. Een dichte haag is ook een goede schuilplaats voor allerlei nuttige dieren en insecten. Om schadelijke insecten te weren werd er gekozen voor kippen. De Mechelse Koekoek scharrelt vrij rond in de wijngaard. Ze pikken alles dat op de grond beweegt en zijn "plomp" genoeg om niet aan de druiven te kunnen..

wijnvolume
rood...:
wit...: