Wijnstaete Op den Pas in Epse en Lemelerveld  
Wijnstaete
Op den Pas
 
Winegrower: J.B. Smalbraak
Planted area: 1000 m2 en 1 ha.
Grape varieties: (wijng 1) rondo, marechal foch (rood), bianca, merzling (wit). (wijng 2) pinotin(rood), Helios(wit)
Visiting: op afspraak
Address Wijngaard 1: Kletterstraat 15, 7214 DP Epse (+7.0 m. N.A.P)
Address Wijngaard 2: Vilstersedijk 13, 8152 EB Lemelerveld (+5.0 m. N.A.P)
Address huis: Vilstersedijk 13, 8152 EB Lemelerveld.
Phone: 0318-628334 / 06-53908112
E-mail: info@opdenpas.nl
Internet: www.opdenpas.nl

Description of the Vineyard

April 2003 zijn de eerste stokken geplant. Met wat geluk konden er al 75 vierjarige planten aangeschaft worden, zodat er volgend jaar al geoogst kan gaan worden. Bij de eerste 75 stokken, dienen we ons dit jaar eerst te richten op de stam en de juiste hoogte, omdat we gaan werken volgens het zogenaamde Genua gordijn methode, Geneva double curtain. Dit wil in het kort zeggen dat we de druif laten groeien tot circa 1.80m dan een legger opzij geleiden en de scheuten naar beneden laten vallen, als een gordijn. Voor de Nederlandse wijngaarden een veelbelovende teeltmethode indien de druivensoort er zich voor leent.

De Wijngaard is bedoeld als opstart en als test voor een op commerciŽle basis werkende grotere wijngaard. Vooralsnog is het hobby. De grondsoort is dekzand en erg arm. Deze is nu bemest vanwege de aanplant maar zal in de toekomst, gelet op de kwaliteit van de druiventrossen, niet of nauwelijks worden bijgemest. Wellicht alleen door een onderbouw te hanteren van klaver e.d. Hoewel gelegen in de uiterwaarden van de IJssel bij Epse kent ze een relatieve lage grondwaterstand -6m tot -10m. De rijen staan Noord-Zuid en er is een goede wind beschutting. Al met al een basis om wellicht te komen tot een kwalitatief goede wijn. Ik hoop u deze binnen afzienbare tijd te mogen presenteren.

Op 12 mei 2005 zullen wij een nieuwe wijngaard gaan aanplanten van 1 hectare. Dat betekend dat Wijnstaete op den Pas vanaf dan 2 wijngaarden kent. De bestaande in Epse (0.1hectare) en een nieuwe in Lemelerveld (1 hectare). Bij de laatste gaan wij ook wonen en rondleidingen geven etc. Ook zullen wij hier een bed & breakfast gaan beginnen (open zomer 2005).

wine volume
red.:
white...: