Domein De Stad Maastricht / Wijngaard Boekenderhof  
Domein
De Stad Maastricht

Wijngaard de Boekenderhof
geen e-mail
 
Winegrower: Veldeke bv.
Planted area: 4,5 ha.
Grape varieties: rood: regent, rondo, acolon en enkele nieuwe cabernet-rassen. wit: johanniter, solaris
Visiting: op afspraak.
Address: Meerssenhoven 200, 6222 PD Maastricht (+44.6 m. N.A.P)
Phone: 043 3644856
Adres Wijngaard de Boekenderhof: Boekender Wingerd, Boekenderweg, 6222 PE Maastricht, Weerter Wingerd, Weerterveldweg, Meerssen
E-mail: info@domeindestadmaastricht.nl
Internet: www.domeindestadmaastricht.nl

Description of the Vineyard

Domein De Stad Maastricht bestaat op dit moment uit twee duurzaam aangelegde en beheerde wijngaarden, de Boekender Wingerd (een kleine 2 ha groot en op Maastrichts grondgebied gelegen) en de Weerter Wingerd (ruim 2,5 ha groot en op Meerssens grondgebied gelegen), samen Wijngaard de Boekenderhof vormend. Beide wijngaarden zijn de afgelopen jaren ingericht met hoofdzakelijk schimmeltolerante druivenrassen als johanniter en solaris (wit) en regent, rondo en Acolon (rood). De Weerter Wingerd functioneert daarnaast ook als proefveld voor nieuwe wijngaarden met veelbelovende de afgelopen jaren ontwikkelde rassen (enkele cabernets e.d.).

De wijngaarden liggen in de zogenaamde Landgoederenzone, in het relatief warme Maasdal. De ondergrond van de wijngaarden bestaat uit verschillende afzettingslagen van de Maas en de Geul (puinwaaier), waaronder grind (voor wijnstokken van vergelijkbare betekenis als mergel). Het grondwater bevindt zich op ongeveer 2,5 meter onder het maaiveld. Overtollig regenwater wordt door de Geul afgevoerd naar de Maas, terwijl bij langdurige droogte (zoals in de hete zomer van 2003) de bodem voldoende vocht blijft vasthouden.

In 2004 konden we de eerste druiven plukken bestemd voor de eerste wijnen van Wijngaard de Boekenderhof, waaronder een rosé (die al direct een WINkeurzegel wist te behalen tijdens de Nationale Wijnkeuring 2005), twee droge fruitige rode en twee frisse droge witte wijnen. Van de oogst van 2005 zijn inmiddels een aantal wijnen gevinificeerd, waaronder twee die tijdens de Nationale Wijnkeuring 2006 in de prijzen vielen: de regent Fruitig 2005 wist al een bronzen medaille te behalen en de Cuvée Rosé/regent Rosé 2005 een WINkeurzegel. Ook is er van de oogst van 2005 voor het eerst samen met vier andere Limburgse wijngaarden een nieuwe Limburgse witte wijn op de markt gebracht onder de naam CorioMosa.

wine volume
red.:
white...: