Biologische Wijngaard De Croonhoven  
Biologische Wijngaard
De Croonhoven
e-mail
 
Winegrower: Jan Wehrmeijer
Planted area: 300 m²
Grape varieties: Diverse rassen ruim 100 stokken: dornfelder, regent, leon millot, rondo, phoenix; johanniter, bianca, palatina, triomph d'alsace en aurora
Visiting: op afspraak
Address: Noorderstraat 53, 9611 AB Sappemeer (+1.6 m. N.A.P)
Phone: 0598-390049
E-mail: jwehrmeijer@planet.nl

Description of the Vineyard

De wijngaard ‘de Croonhoven’ is gelegen achter de Doopsgezinde Kerk te Sappemeer en ontleent de naam aan de naam van de gelijknamige borg ´Croonhoven`, die omstreeks 1655 is gebouwd door Rembt de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche en Helena Wicheringe. In 1787 werd de ´Croonhoven` verkocht aan Egbert Maathuis, houthandelaar. De borg is afgebroken en de landerijen werden verkocht aan Alje Harms Mulder, die de gronden weer doorverkocht aan Dr. Pieter Christiaan de Boer. In 1837 koopt de Doopsgezinde Gemeente van Sappemeer de grond en bouwt er een pastorie en kerk op.
Op de achtergelegen tuinen is in 2005 de wijngaard ´Croonhoven` aangelegd.

De (hobby-) wijngaard ligt op een zonnige plek op goede doorwaterende zandgrond. De rijen (noord-zuid) staan 2 m uit elkaar, terwijl de onderlinge afstand van de stokken 1,25 m bedraagt. De eerste oogst wordt in 2006 verwacht.De snoei wordt enkel en/of dubbel guyot en cordon.
Sinds 2004 worden van biologische vruchten wijnen gemaakt voor eigen gebruik en voor vrienden en kennissen.


2005

wine volume
red.: 50%
white...: 50%