Hoeve Nekum  
Hoeve Nekum
 
Winegrower: Fam. Bollen
Planted area: 2 ha.
Grape varieties: auxerrois, müller thurgau, riesling, pinot noir
Visiting: Op afspraak
Address: Nekummerweg 31, 6212 NK Maastricht (+52.2 m. N.A.P)
Phone: 043 3215185
E-mail: info@hoevenekum.nl
Internet: www.hoevenekum.nl

Description of the Vineyard

Wijnhoeve Nekum heeft een vrij nieuwe wijngaard die een beetje in de schaduw staat van de Apostelhoeve. Letterlijk in de schaduw, niet omdat de wijnen minder zijn, maar omdat de hoeve bijna recht onder zijn veel bekendere collega in het dal ligt.

Hoeve Nekum is een typische Limburgse boerenhoeve die al bestaat sinds 1600. Alle gebouwen liggen rondom een binnenhof met een monumentale toegangspoort, die het geheel het uiterlijk geeft van een kasteel. Op de tegenover de hoeve gelegen helling heeft de familie een voor agrarische doeleinden onrendabel perceel met druivestokken ingeplant met een uitstekend resultaat. Een van de percelen heeft een bijna perfecte Zuidligging en met een helling van ongeveer 45% wat zeer steil is voor Nederlandse begrippen.

Op de 1.5 ha. staan ongeveer 5700 druivestokken welke volgen dubbel guyot worden gesnoeid. De afstand van de stokken is 1,30 m in de rij en 1,80 m tussen de rijen.

Voor het opvoeden van de wijnen zijn er een aantal ruimtes omgebouwd tot een wijnmakerij en een wijnkelder. Voor de persing wordt een Wilmess spindelpers gebruikt, waarna de wijnen op roestvrijstalen tanks vergisten. Botteling vindt plaats na een half jaar waarna de wijn rust krijgt om verder te rijpen.

wine volume
red.:
white...: