wijngaard de Hessenpas  
Biologische Wijngaard
De Hessenpas
 
Eigenaar: Eildert H. Delger
Oppervlakte: 500 m2
Druivenrassen: Diverse rassen ruim 100 stokken: cabernet colonjes (VB 91-26-5), dornfelder, regent, leon millot, muscat blue, golabuk (ukrainer), palatina, rubens, rondo, bianca, rivaner, bacchus, himrod.
Bezoek: op afspraak
Adres: Hessenweg 91, 8051 LG Hattem (+4.2 m. N.A.P)
Tel.: 038 4442514
E-mail: e.h.delger@wxs.nl

beschrijving van de wijngaard

De naam van deze wijngaard ‘de Hessenpas’ en van de wijn is afkomstig van vroegere tijden, toen reizigers en kooplui vanuit Duitsland via de hessenwegen naar de Hanzesteden gingen. Zij kwamen van de zandgronden van de Veluwe (o.a. de herberg De Dellen) terecht in de delta van de IJssel en gingen voor een overnachting eerst naar het klooster ‘Claerwater’ nabij het Katerveer bij Zwolle.

De (hobby-) wijngaard is een driehoeksvorm en ligt op een zonnige plek aan de rand van het Veluwemassief nabij de afslag Rw50-Hattem, op goede doorwaterende zandgrond en is in 2001 aangelegd. De rijen (noord-zuid) staan 1,60 m1 uit elkaar, terwijl de onderlinge afstand van de stokken 1,25 m1 bedraagt. Aan de noord-west- en noord-oostzijde is een esdoornhaag geplant, terwijl aan de zuidzijde een sleedoornhaag is geplant, waarvan ook wijn wordt gemaakt. De eerste oogst wordt in 2003 verwacht. De snoei wordt enkel en/of dubbel gyyot en cordon.
Sinds 1987 worden van biologische vruchten wijnen gemaakt voor eigen gebruik en voor vrienden en kennissen.
routekaart

wijnvolume
rood.:
wit...: