Zorgwijngaard Hof van Almere  
Zorgwijngaard
Hof van Almere
 
Eigenaar: Rene Bliekendaal
Oppervlakte: 2000 m≤.
Druivenrassen: rondo (200 stokken), carbernet cortis (200 stokken), solaris (200), johanniter (360) en 40 experimentele stokken (10 soorten).
Adres: Kemphaanweg 2, 1358 AB Almere (-3.8 m. N.A.P)
Corr. adres: Brandersmolenstraat 25, 1333 KP Almere.
Tel: 0643582555
E-mail: wijngaard@bliekendaal.nl
Internet: http://www.hofvanalmere.nl/

beschrijving van de wijngaard

Hof van Almere heeft in mei 2010 1000 druivenstokken geplaatst en hiermee is de start gemaakt met de stad- en zorgwijngaard Hof van Almere. Onze ambitie is dat de stad Almere heeft in 2013 een bloeiende en aansprekende wijngaard heeft met een uiteindelijke omvang van ca 2 ha.

De wijngaard is gelegen aan de zuidoostelijke hellingen op de locatie Braambergen, ook wel de Almere Alp genoemd. Dit is een unieke locatie. Niet alleen is de natuurlijke omgeving erg mooi maar de hellingen waarom de druiven groeien zijn uniek in Nederland. De druiven staan op hellingen van ca 30 graden waardoor de temperatuur iets hoger zal zijn dan in de omgeving. Moezelstreekachtige hellingen dus.

Een prachtige locatie te midden van bossen, ecologische natuur en op een steenworp afstand van het natuur-educatiecentrum van Almere, de Kemphaan. Hof van Almere maakt deel uit van het ecologisch natuurgebied Almeerder Hout. Hof van Almere wordt op een milieu- en mensvriendelijke wijze beheerd. De wijngaard heeft een multifunctionele invalshoek. Enerzijds produceert de wijngaard straks jaarlijks 6000 liter regionale rode en witte wijn voor de Almeerse bevolking en haar bezoekende toeristen. Anderzijds biedt de wijngaard mensen met een beperking, of mensen die op zoek zijn naar herstel na een ingrijpende gebeurtenis of ziekte, een beschutte plaats waar zij herstellen, re-integreren, plezier beleven en een plek in de maatschappij hervinden.

Deze zogenoemde zorgwijngaard biedt haar medewerkers een zinvolle en plezierige dagbesteding. Hof van Almere vervult hiermee een concrete rol als leer-/werkplek en als dagbesteding voor cliŽnten in een zorgzetting. De beheerders van Hof van Almere hebben naast jarenlange ervaring als wijngaardeniers ook ruime ervaring in de geestelijke gezondheidzorg en in de begeleiding van mensen. Zowel de beheerders als de medewerkers leveren een bijdrage aan de educatieve en recreatieve functie middels een variatie van aan het wijnbedrijf gelieerde workshops, rondleidingen en inzet van vrijwilligers. Tevens staat de wijngaard open voor diverse toeristische functies, onder ander sluit Hof van Almere aan op fiets- , wandel- , skeeler en vaarroutes.

wijnvolume
rood.:
wit...: