Wijngaard Het vogeltje  
Wijngaard Het vogeltje
e-mail
 
Eigenaar: Herman Geelen
Oppervlakte: 400 m².
Druivenrassen: palatina, siegerrebe, solaris, riesling, pinot gris, orion, sirius, regent, dornvelder, frühburgunder.
Bezoek: op afspraak
Adres: (huis) Tijpoort 38, 3312 WB Dordrecht (+0.3m. N.A.P)
Tel:
E-mail: Geelen.H@12move.nl

beschrijving van de wijngaard

Wijngaard Het Vogeltje is gelegen op het kleine volkstuincomples Stadspolders In Dordrecht vlak bij de voormalige Dubbeldams Watertoren. Na enkele jaren met matige resultaten bloemkool en andere koolsoorten te hebben gekweekt ben ik in 2002 over gestapt naar de kweek van druiven met de bedoeling hier goede drinkbare wijn van de maken.

Na experimenten met vele soorten druivenrassen heb ik uiteindelijk gekozen om alleen witte wijn te maken. Mijn ervaring is dat het in Nederland erg moeilijk is een goede rode wijn te maken. Als druiven voor de witte wijn heb ik de Solaris- en Johanitter Druiven gekozen. Van deze twee soorten is de Solaris in mijn situatie de meest geschikte druif. De zuidzijde van mijn wijngaard wordt namelijk overschaduwd door bomen zodat de zon grote delen van de dag de druivenplaten niet direct beschijnen. De Solaris wordt in deze situatie toch rijp en zoet genoeg om een goede wijn te maken met een alcoholpercentage ( 12 a 13 % ). Voor de Johanitter is dit niet het geval, alleen op de beste zonplekken wordt deze druif rijp genoeg voor het maken van en goede wijn.

De sterke kant van de Solaris die speciaal voor noordelijke streken is gekweekt is ook zijn zwakke kant. Vogels – Merels – zijn dol op de Solaris en presteren het met enkele soortgenoten de struiken in korte tijd volledig kaal te eten. Om dit tegen te gaan wordt de wijngaard half juli met een fijnmazig net volledig afgeschermd. Wespen zijn de volgende liefhebbers en moeilijker af te weren dan de merels. In jaren dat de wespen dan ook actief zijn ( er is ook wel eens een jaar dat er geen wespen zijn) gaat er om de Solaris – druiventros een vliesnetje wat van boven met een wasknijper wordt gesloten.

Een nadeel van het inpakken in vliesnetjes - wat een zeer arbeidsintensieve bezigheid is en derhalve voor grotere of commerciële wijngaarden niet interessant – is dat de netjes bij regenachtig weer lang nat blijven en naar alle waarschijnlijk vruchtrot bevorderen. De gevoeligheid voor botrytis en het feit dat het een sterke groeier is die geen strakke loofwand oplevert zijn de ander zwakke punten. Daarentegen is de Solaris druif zeer resistent voor schimmel. Gelet op deze eigenschap spuit ik de druiven niet. Ook andere spuitmiddelen zoals round up voor het verwijderen van onkruid worden niet gebruikt. De strook onder de druivenplanten houd ik door schoffelen vrij van begroeiing.

Het maken van de wijn.

Bij het maken van de wijn worden de druiven handmatig van de tros gehaald. Daarbij worden alle ongerechtigheden zoals spinnen, duizendpoten, kevers en onze lieveheer beestjes verwijderd. Te rijpe/rotte druiven worden niet gebruikt. Het verdere proces volgt de klassieke fase , pletten van de druiven, most laten rusten om de smaakstoffen uit de schil te onttrekken, perssen van de most, klaren, gist toevoegen en de most laten gisten. Na het gistproces wordt de wijn een aantal malen overgeheveld, de wijn van de Solaris is dan zo helder dat filteren van de wijn niet nodig is. Bij de wijnkeuring in 2011 bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Wijngaardeniersgilde ( waar ik lid van ben ) werd de wijn van de Solaris gewaardeerd op 80 punten van de 100 maximaal te behalen. In 2012 waren er dat 91 punten en werd de wijn uitgeroepen tot de beste druivenwijn van Nederland wat mij de onderscheiding van de Gouden Kurkentrekker opleverde. In 2015 deed ik opnieuw mee met de Wijnkeuring van de Wijngaardeniersgilde / F.A.W.B.G. en behaalde ik opnieuw de hoogste score van de ter keuring aangeboden druivenwijnen opnieuw 91 punten een tweede solariswijn van iets eerder geoogste druiven behaalde 89 punten.Mijn wijn van 50 % Solaris en 50 % Johanitter behaalde 83.1 punt.



wijnvolume
rood..: 10 liter
wit..: 60 liter