Onder de Sterren  
Onder de Sterren
 
Eigenaar: K.B. Kok
Oppervlakte: 150 m2.
Druivenrassen: triomph 'd alsace, merzling, parel v csaba, rondo, solaris, bacchus, aurora.
Bezoek: na telefonische afspraak, cursussen wijnmaken etc.
Adres: Kort Nijland 15, 9497 PD, Donderen (+6.4 m. N.A.P)
Tel: 0592 559487
E-mail: karelkok@home.nl

beschrijving van de wijngaard

Een kleine wijnmakerij met een kleine wijndruivenhof in het Noord-Drentse Donderen. De ligging is 53° 08'NB. met recht de Noordelijkste wijndruiventuin ter Wereld en bij uitstek geschikt voor experimenteren met druiverassen. In de druiventuin staan meestal 25 stokken van rond de 6 rassen. Elk ras krijgt 5 jaar om zich te bewijzen en bij een tegenvallend resultaat worden deze stokken vervangen door een ander ras.

Het micro-klimaat is voor de druiven heel belangrijk. Er wordt daarom in de hof geëxperimenteerd met inrichtingen die zonnewarmte optimaal vasthouden. Op dit moment is de gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen al vergelijkbaar met het wijnbouwgebied in het Ahrdal in Duitsland. Dit komt neer op een denkbeeldige verplaatsing van 400 km naar het Zuiden.

Behalve druivenhof is Onder de Sterren ook siertuin wat een goede combinatie is. Het experiment staat voorop, niet alleen bij het kweken van druiven maar ook bij het maken van de wijn. Daar geldt dat iedereen die er plezier in heeft (of krijgt) een droge wijn moet kunnen maken die vergelijkbaar is met haar of zijn faforiete wijn uit de winkel. Dat kunnen wijnen van druiven zijn maar ook combinaties van fruchten kruiden en zelfs bladern.

In de wijnmakerij wordt constant gewerkt aan een betere wijnmaak methode en wijnrecepten. Er is tevens de mogelijk om cursussen te volgen zowel op de wijnmakerij als schriftelijk, en worden er regelmatig themadagen en -avonden georganiseerd. Het is ook mogelijk om met vrienden een wijnproefavond te organiseren waarbij u op ontspannen en plezierige wijze heel veel over wijn en vooral het genieten hiervan kunt leren.

wijnvolume
rood.:
wit...: