small textbig textmenu

- 22 Wijngebieden in Hongarije -

1. Csongrád: 'De vurige Csongrádi Kadarka'

Dit wijgebied ligt in één van de warmste en de zonnigste streken van Hongarije. De rode en de Siller wijn zijn het beroemdst . De witte wijnen hebben een laag zuurgehalte en ze zijn geurig en smaakvol. De rode wijnen hebben een uitstekende smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt en Olaszrizling.

2. Hajós-Baja: 'De vurige wijnen uit kelders'

In dit wijngebied overheerst een typische barokke volks-architectuur. Er zijn vroeger grote kelders gebouwd. De witte wijnen zijn smaakvol en geurig en de rode wijnen hebben net zo'n goede kwaliteit als de wijnen uit de beste wijngebieden. Druiven die hier voorkomen zijn: Kékfrankos, cabernet frank, cabernet sauvignon en Kadarka.

3. Kunság: 'De schat van het gouden zand'

Dit is een van de grootste wijngebieden van Hongarije. Ondanks de filoxera besmetting is de waarde van dit gebied intact gebleven, hij is zelfs toegenomen. De wijnen van deze regio zijn rijk van geur en smaak. Ze zijn licht, fris en meestal zacht. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Ezerjó, Izsáki, Cserszegi füszeres (kruidachtig) en Kékfrankos

4. Ászár-Neszmély: 'De parel van de blauwe Donau'

Dit gebied strekt zich uit over de heuvels die tussen de Donau en het Dunántúli-gebergte liggen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden hier de beroemde wijngaarden en de wijnkelder van de Esterházy Csákvári Uradalom ( het hof van de baron Esterházy ) opgericht De wijnen hebben een relatief hoog zuurgehalte en ze zijn rijk van geur en smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Tramini, chardonnay en Irsai Olivér.

5. Badacsony: 'De vurige wijnen van de slapende vulkaan'

De zuidelijke berghellingen strekken zich uit tot aan het Balatonmeer. De wijnen uit Badacsony zijn vurig, zwaar, smaakvol en zuur. In de goede wijnjaren hebben deze wijnen een natuurlijk hoog suikergehalte. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Szürkebarát en Kéknyelü.

6. Balatonfüred-Csopak: 'De vurige wijnen van de rode grond'

Er is al sinds de Romeinse periode een bloeiende wijncultuur aan de noordelijke oever van het Balatonmeer te vinden. Het gebied beschikt over buitengewoon goede ecologische eigenschappen. De bekendste druivensoort is de Olaszrizling. Het schiereiland Tihany is beroemd geworden om zijn rode wijnen. Deze wijnen zijn geurig, hebben een goed zuurgehalte en zijn zwaar. De smaak van de witte wijnen lijkt op de smaak van amandel en reseda. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Riszlingzilváni, Tramini, chardonnay, cabernet sauvignon en merlot.

7. Balatonmellék: 'De wijnen uit het vurige Keteldal'

Dankzij de buitengewoon goede ecologische eigenschappenvan het KáliKeteldal, dat ooit door de Pannonzee bedekt was, en de vulkanische bergen worden hier lekkere wijnen gemaakt. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en een aangenaam bouquet. Ze zijn meestal zwaar maar elegant. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Riszlingzilváni, chardonnay, en Zöldveltelini.

8. Etyek-Boeda: 'Wijn en Champagne'

De geringe regenval, de zonnige plateau's en de bodem van klei zijn gunstig voor de wijnteelt. Aan het einde van de 19e eeuw liet de bekende familie Törley hier druiven planten, zodat er Champagne kon worden gemaakt. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc en Királyeányka.

9. Mór: 'De geheimen van de kapucijner kelders'

Ezerjó is de populairste wijnsoort aan de zuidwestelijke berghellingen van het Vértes-gebergte. De wijnen die in dit gebied gemaakt worden zijn vurig en rijk aan zuur, geur en smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Ezerjó, Leányka en Tramini.

10. Pannonhalma-Sokoróalja: 'De wijnen van de Benedictijnse abdij'

Sinds het stichten van de Hongaarse staat wordt er op de St. Martinberg wijn gemaakt. De uitstekende witte wijnen zijn rijk aan geur en smaak. Ze zijn zwaar en hebben een apart karakter. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Rajnai, Rizling en Tramini.

11. Somló: 'De vurige Somlai wijnen voor tijdens de huwelijksnacht'

Het Somló-wijngebied is het kleinste wijngebied in Hongarije. Het blikt wel terug op een lange geschiedenis. Wijnen die hier vandaan komen zijn vurig, hebben een hard karakter en een hoog zuur en alcoholgehalte. Dank zij de lange gistingsperiode krijgen ze een lekkere geur en een goede smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Hárslevelü, Furmint, Olaszrizling en Juhfark.

12. Sopron: 'De wijnen van de Poncichter trouw'

Dit is één van de oudste wijngebieden van Hongarije. Van dit alpengebied zijn vooral de rode wijnen populair en beroemd geworden. De rode wijnen zijn een beetje zuur en zwaar, terwijl de witte fris zijn. Druiven die hier voorkomen zijn: Kékfrankos, Zweigelt, cabernet frank, Zöldveltelini en sauvignon blanc.

13. Zuid-Balaton: 'De wijnen van hoop & geloof'

Na de filoxera besmetting werd ten zuiden van het Balatonmeer een bloeiende wijncultuur opgericht. Er is een brede keuze aan kwaliteitswijnen die volledig aan de moderne eisen voldoen. Ze zijn lekker, elegant en rijk aan geur en smaak. . Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, chardonnay, Királyleányka, Rajnai, Rizling, Muscat ottonel, Kékfrankos en cabernet sauvignon.

14. Mecsekalja: 'Het land van de kruidige wijnen'

Op de heuvels van dit gebied worden goede witte en blauwe druivensoorten verbouwd. Er heerst een mediterraan klimaat. Vroeger werd hier uitstekende Kadarka gemaakt. Tegenwoordig komen er echter meer vurige, kruidige witte wijnen vandaan. Ze zijn over het algemeen een beetje zacht en rijk aan geur en smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, chardonnay en Cirfandli.

15. Szekszárd: 'De wijnen van Schubert en Liszt'

In dit mediterane gebied worden buitengewone lekkere rode wijnen gemaakt. De wijnen hebben een mooie kleur zijn vurig en fluweelachtig. De Szekszárder Stierenbloed is de beste kwaliteitswijn uit dit gebied. Vroeger werd hier vooral Kadarka geproduceerd maar tegenwoordig zijn de Kékfrankos, de cabernet franc, de cabernet sauvignon en de merlot sterk in opkomst.

16. Villány-Siklós: 'De mediterane , vurige wijnen van de duivel'

In de buurt van Villány worden er beroemde rode wijnen gemaakt. Het mediterane klimaat zorgt voor buitengewoon goede omstandigheden om lekkere Bordeaux-rode, zware wijnen te kunnen maken De wijnen worden in houten vaten gegist waardoor ze rijk zijn aan smaak en geur. In de buurt van Siklós worden witte wijnen gemaakt van goede kwaliteit. Ze hebben een natuurlijk hoog suikergehalte. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Kékoportó, cabernet sauvignon, cabernet franc en Hárslevelü.

17. Bükkalja: 'De gouden schat van de oude kelders'

De berghellingen van het Bükk-gebergte en de enorme keldersystemen worden al sinds de middeleeuwen voor de wijnbouw gebruikt. De witte wijnen hebben een uniek karakter en een aangename smaak, geur en zuurgehalte. De rode wijnen zijn buitengewoon lekker. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Leányka, Cserszegi füszeres en Kékfrankos.

18. Eger: 'Het land van het stierenbloed'

Dit gebied heeft een rijke middeleeuws verleden. De wijnen hebbeneen mooie kleur en prima zuurgehalte. De wijnen worden jaren-lang in houten vaten in de kelders gegist waardoor ze een beetje zurig worden en rijk van smaak De witte wijnen hebben een harmonische smaak en een lekkere geur. . Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Leányka, Kékfrankos, Kékoportó en cabernet sauvignon.

19. Mátraalja: 'Wijnen afkomstig van een eiland in de Pannonzee'

Op de zuidelijke berghelling van het Mátra-gebergte wordt al sinds de vroege middeleeuwen wijn bouw bedreven. Het wijngebied beschikt over buitengewoon goede eigenschappen. Het brengt dan ook Kruidige, harmonische en zware witte wijnen voort. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Hárslevelü, chardonnay en Muscat ottonal.

20. Tokaj-Hegyalja: 'Wijn der koningen, koning der wijnen'

Dit gebied is al vanaf de 16e eeuw beroemd vanwege de Aszú-wijnen. Koningen, pausen en edelen schonken deze wijn graag en veelvuldig. De Furmint en de Hárslevelü wijnen zijn vurig, zwaar en rijk aan smaak en geur. De Tokaj-wijnen zijn wereld beroemd om de buitengewoon lekkere smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Furmint, Hárslevelü, Muscat lunel en Oremus.

21. Zala: 'Het gebied van de gastvrije kelders'

Op de zuidelijke berghelling van het heuvelland van Zala wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Er zijn veel verschillende wijnen die overeenkomsten hebben op het gebied van een hoog zuurgehalte en lekkere geuren. Zij bieden een bijzondere belevenis voor w(f)ijnproevers. . Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Rizlingszilváni en Cserszegi füszeres.

22. Tolna: 'Vreugde voor de wijnproevers'

Er worden hier -door reductei- lekkere kwaliteitswijnen gemaakt. Ze hebben een fruitig en frisse smaak, en zijn licht van karakter. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, chardonnay, Tramini, Zöldveltelini, Olaszrizling en sauvignon blanc.

Ga voor informatie over wijnreizen naar - Hongarije vakantieland -

 

De wijnlanden van de wereld

Frankrijk--Duitsland--Italië--Australië--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Hongarije

terug naar Hongarije